Online shop

Dvadeset treća nedelja trudnoće

 

Dvadeset treća nedelja trudnoće
Vaša beba sama reguliše vreme spavanja
Možda vam je otežano disanje
Pripazite se infekcije urinarnog trakta

Šta se dešava kod vaše bebe
Do sada je beba već razvila sopstvene cikluse spavanja  - buđenja. Postoje periodi kada spava i odmara se i periodi kada je budna i aktivna. Njeni pokreti postaju jasniji, a možete je i probuditi svojim pokretima ili zvucima iz okruženja. Posmatrajte da li se stomak pomera kada uživate u toploj kupki ili dok ispijate čašu hladne vode. Nažalost, bebini ciklusi spavanja se ne poklapaju sa vašim i može se desiti da baš bude nemirna baš tada kada pokušavate da zaspite.

Šta vam se dešava
Dok vam stomak i materica rastu, ostali organi postaju stišnjeni. Rebra vam se pomeraju na gore i prema spolja, tako da ne možete duboko da udahnete – zato se ponekad osećate kao bez daha (kao da nosite korset!). U ovom slučaju je korisna joga za trudnice koja će vas naučiti tehnikama disanja. Pritešnjena vam je i bešika, pa morate češće da mokrite (čak i noću).
Potražite pomoć lekara ukoliko osetite: grčeve koji liče na menstrualne, tupu bol u leđima, pritisak u karlici, grčeve u donjem delu stomaka (sa ili bez proliva), ako dođe do povećanja ili izmene vaginalnog iscetka, kontrakcija materice na 10 minuta ili češće (čak i ako su bezbolne), ako imate osećaj “ispunjenosti karlice” ili ako dođe do oticanja plodove vode.

Na šta bi trebalo da obratite pažnju
U trudnoći vaše telo proizvodi hormon progesteron, koji opušta mišiće i pomaže širenju materice. To je dobra strana. Međutim, on opušta i mišiće kao što je uretra (mokraćni kanal koji povezuje bubrege i bešiku) i sfinktere koji kontrolišu dotok urina u bešiku. To znači da urin može da se vrati iz bešike u bubrege, stvarajući time infekciju urinarnog trakta (IUT). Zato, vodite računa o simptomima kao što je bol i peckanje dok mokrite, krv u mokraći i potreba za čestim mokrenjem.
 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

 

  • IMC Toys plišana igračka Maca Bianca (0127082)

  • Plišana igračka - Zeka u majici 29CM (AM10075)

  • IMC toys plišana kuca - Bowie (0127325)

Slični postovi

Dvadeset četvrta nedelja trudnoće

Dvadeset peta nedelja trudnoće

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.