Dvadeset četvrta nedelja trudnoće

Dvadeset četvrta nedelja trudnoće
Vaša beba se priprema za disanje
Možda ćete dobiti hemoroide
Treba da obavestite poslodavca da ste u drugom stanju

Šta se događa sa vašom bebom
Beba sada ima oko 30cm a teška je oko 450-500g. Njena pluća se svakog dana sve više razvijaju i počinju da proizvode supstancu zvanu surfaktant koja pomaže da alveole (male vazdušne vreće u plućima) budu otvorene.  Beba vežba disanje pokrećući grudi gore-dole dok izbacuje amnionsku tečnost. Iako je beba još uvek mala, dostigla je nivo održivosti i mogla bi da preživi u spoljnom svetu u slučaju da se prevremeno rodi. Naravno, morala bi da boravi u inkubatoru, ali posle 24 sata bi se njen dolazak na svet ozvaničio kao vreme rođenja.

Šta se događa sa vama
Iako ne to ne želite, sada bi mogli da vam se pojave hemoroidi. To su u suštini varikozne vene koje su se raširile i u njima se sakupila krv, izazivajući bol i oticanje. Razlog njihovog pojavljivanja u trudnoći su opet hormoni – oni usporavaju varenje i izazivaju zatvor, što znači da se naprežete kada idete u toalet, stvarajući dodatan pritisak na vene kod analnog otvora. Primećujete ispupčenja koja svrbe i krv na toalet papiru. Zatražite savet od lekara i prepisaće vam odgovarajuću kremu koja će ublažiti bol i svrab.
Od 24. nedelje lekar će vam možda tražiti test tolerancije na glukozu (oGTT), koji će pokazati da li imate tzv. gestacijski dijabetes – bolest koja može da se razvije tokom trudnoće.

Šta bi trebalo da uradite
Ukoliko još niste obavestili poslodavca o trudničkom bolovanju, vreme je da to uradite.

 

6 komentara:

 • 22.08.2010. 06:58
  cao buduce mame, svuda pise da je od prilike normalna tezina bebe u 24nedelji 530gr a meni je doktor rekao da mi je beba 700gr.kaze da je sve u redu i da je to ok :-) jel moguce da je pogresio mada je merio i na 3d???
 • 01.04.2011. 04:59
  Za BUDUCU MAMU...
  Ne brini,sve je u redu sa tvojom bebom,ako ti je doktor tako rekao! Razvoj i tezina bebe je individualna...tako da mozda rodis krupnu bebu,a mozda i uspori sa dodavanjem na tezini i bude "normalne" tezine (ako je moguce reci sta je normalna tezina)! ne brini! Uzivaj u trudnoci!
 • 21.08.2011. 14:16
  moja beba u 23 nedelji ima 650 g. to znaci napredna beba :0 ne brini bice to zdrave bebice :lol: :roll: :-*
 • jeka
  09.09.2011. 21:06
  :D
 • angel
  06.05.2012. 09:44
  i ja sam u 24 nedjelji...moja beba ima 850 grama .... ;-)
 • Mery
  13.06.2012. 10:20
  U 24.sedmici trudnoce sam,i nemam nikakve teze tegobe,ni bolove.Ali me zanima da li je normalno da beba miruje po citav dan? Nekad se i prepadnem!

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.