Dvadeset peta nedelja trudnoće

Dvadeset peta nedelja trudnoće
Razvijaju se bebini dlanovi
Možda imate problema kod spavanja, ali to je rešivo
Trebalo bi da počnete da razmišljate gde ćete se poroditi

Šta se događa kod vaše bebe
Ove nedelje se formiraju linije na dlanovima vaše bebe! Uskoro će joj se razviti i znojne žlezde u koži.
Takođe, dobiće i jedinstvene otiske prstiju. Beba sada usavršava spretnost šaka i prstiju, što znači da će moći da uhvati stvari i stegne šakom i da se igra sa svojom pupčanom vrpcom. Možda će početi i da sisa palac i da se igra svojim stopalima. Neće proći mnogo kada bude stezala vaš prst u svojoj maloj pesnici.

Šta se događa kod vas
Vaša materica je verovatno veličine fudbalske lopte. Uvećanje može da izazove grčeve u predelu stomaka i nogu, pa povećajte unos namirnica bogatih kalcijumom (banane, grejpfrut, pomorandže i sušeno voće). Možda počinjete da imate smetnje pri spavanju jer je stomak sve veći. Okrenite se na stranu (idealno na levu). To je bolji položaj nego na leđima u drugom trimestru. Zašto? Zato što ležanjem na leđima vršite pritisak na venu koja vraća krv iz donjeg dela leđa do srca, kao i do placente. Možda ćete osetiti i slabost i vrtoglavicu ako ležite na leđima. Ako se okrećete tokom spavanja, uvek se setite da treba da se okrenete na stranu. Stavite jastuk između nogu kako bi vam bilo udobnije.

Šta bi trebalo da uradite
Sad je vreme da počnete da razmišljate u kom porodilištu biste voleli da se porodite. Takođe, počnite da osmišljavate kako će izgledati bebina soba, šta je od opreme neophodno da se nabavi. 
 

 

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.