Dvadeset šesta nedelja trudnoće

Dvadeset šesta nedelja trudnoće

Srce vaše bebe počinje da kuca malo sporije
Vaš krvni pritisak se malo podiže
Sada je pravo vreme za prenatalne časove

Šta se događa kod vaše bebe
Srce joj sada malo sporije kuca – sa 180 otkucaja u minuti sada je usporilo na 140-150. To se može videti kardiotokografijom (CTG) na pregledima i ti snimci su korisni za praćenje bebinog stanja.

Šta se događa kod vas
Proverava vam se krvni pritisak na svakom pregledu. On obično pada u trudnoći jer se krvni sudovi opuštaju i šire kako bi se prilagodili većoj zapremini krvi koja prolazi kroz njih. To znači da osećate nesvesticu i vrtoglavicu, naročito kad naglo ustanete. Međutim, kod  5-10 % trudnoća razvija se hipertenzija (visok krvni pritisak). U većini slučajeva to je blago, ali u nekim se komplikuje preeklampsijom, što pored visokog krvnog pritiska stvara i druge simptome kao što su proteini u vašem urinu. Pritisak iznad 150/100 zahteva lečenje.
Ako osetite da vam se materica povremeno stegne pa opusti, nemojte se previše uzbuđivati, to su “Brakston-Hiksove kontrakcije”, pripremne kontrakcije. Predstavljaju vežbu tela za porođaj i obično ih imaju češće žene koje nose blizance. Ukoliko imate više od četiri kontrakcije za jedan sat, odmah se obratite lekaru.

Šta bi trebalo da radite
Sada je vreme da potražite neku školicu za trudnice i da pohađate prenatalne časove koji će vam biti od neprocenjive koristi vezano za porođaj i brigu o bebi. Oni mogu i da vam pomognu na društvenom nivou – upoznaćete druge mame iz vašeg okruženja. Vi sada imate pravo na trudničko bolovanje i možete da ih pohađate. Ubedite i partnera da ide sa vama, tako da se i on pripremi za sve ono što vas čeka.
 

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.