Dvadeset osma nedelja trudnoće

Dvadeset osma nedelja trudnoće
Vaša beba može da vas čuje!
Vreme je za prenatalne testove

Šta se dešava kod vaše bebe
Bilo da pevate uz pesmu sa radija, ili razgovarate sa prijateljima, vaša beba može da vas čuje. U stvari, vaš glas je umiruje – istraživanja su pokazala da bebino srce kuca sporije kada čuje vaš glas. Ohrabrujte i vašeg partnera da priča “sa stomakom” – to je odličan način da beba i tata počnu da se vezuju jedno za drugo.

Šta se događa kod vas
Do sada ste se ugojili između 8 i 10 kilograma. Trudnički hormon relaksin opušta ligamente u telu kada je beba na putu. Nažalost, on opušta i mišiće oko creva, pa vam je varenje sporije. To dovodi do zatvora (kakve li radosti!). Međutim, koristeći određenu hranu, to može da se ublaži – hrana bogata vlaknima kao što je integralni hleb, integralne žitarice, ovsena kaša…Pijte mnogo tečnosti, to će omekšati stolicu, a preporučljivo je i da izvodite blage vežbe kao što je plivanje ili šetnja.
Sada pregledi postaju češći, na dve do tri nedelje, a od 36. nedelje do porođaja - jednom nedeljno. I dalje vam pregledaju  visinu materice, kontrolišu težinu, krvni pritisak, a jednom mesečno i krvnu sliku i urin.

Šta bi trebalo da radite
U ovo vreme vam se proverava krvna slika kako bi se videlo da niste ventualno malokrvni i u tom slučaju vam se prepisuje gvožđe, kao dodatak jelu. Takođe vam se proverava gestacijski dijabetes testom tolerancije na glukozu. Noć pre nošenja urina na proveru  nećete konzumirati hranu. Daće vam nakon toga da popijete sladak napitak i ponovo vas testirati dva sata kasnije, da bi se videlo kako vaše telo reaguje na glukozu (napitak koje ste popili). Ukratko, ukoliko vaše telo ne može da proizvede insulin, koji je potreban da bi se glukoza smanjila na normalan nivo, to bi mogao biti znak gestacijskog dijabetesa.
 

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.