Online shop

Treća nedelja trudnoće

Treća nedelja trudnoće
Spermatozoid se spaja sa jajnom ćelijom. Ako je vaš ciklus redovan, u ovoj nedelji ćete verovatno zatrudneti. Spermatozoidi vašeg partnera su prešli vrlo težak put da bi se oplodila vaša jajna ćelija, ali došlo je do uspešnog začeća. Ovo je nedelja kada vaša beba počinje polako da se formira.

Šta se dešava sa mojom bebom?
U roku d nekoliko sati nakon oplodnje, vaša jajna ćelija započinje svoj put od jajovoda do materice i  oplođena jajna ćelija (zigot) se deli na 16 identičnih ćelija. Trenutno, vaša beba (sada, stručno rečeno, blastocid) je loptica od oko 100 ćelija veličine glave čiode. Ovo putovanje može da traje do 6 dana, pa se implantacija verovatno neće desiti do 4. nedelje.

Šta se dešava sa mojim telom?
Spolja se ništa značajno neće primetiti ni desiti. U ovom trenutku verovatno nećete ni dobiti pozitivan test trudnoće, ali nekoliko nedelja kasnije stvara se hormon trudnoće, Hcg.

Simptomi trudnoće
Pojačano čulo mirisa, zahvaljujući lučenju estrogena. To može da izazove jutarnju mučninu koja traje narednih nekoliko nedelja.
Pritisak u stomaku ili grčevi. Ne brinite, to je posledica pojačanog dotoka krvi i zadebljanja materice.
Metalni ukus u ustima, kao posledica hormonskih promena. Pijuckajte limunadu ili sok od drugog citrusnog voća, kako biste ublažili ovaj osećaj.

Pojačajte unos proteina i kalcijuma
Kalcijuma nikad dosta, jer vaša beba koristi kalcijum iz vaših kostiju! Konzumirajte jogurt ili suplemente.


 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Bebina prva knjiga o oblačenju

  • Larousse - Nega novorođenčeta

  • Šta da očekujete dok čekate bebu - Hajdi Murkof

Slični postovi

Četvrta nedelja trudnoće

Peta nedelja trudnoće

1 komentara:

  • Marina Markovic
    21.06.2019.

    21 marta sam imala poslednji ciklus,sledeceg meseca nisam imala ciklus i 30 maja sam uradila test gde je pokazao dve roze crte pozitivan,u pocetku sam bila umorna ,i imam pojacano culo mirisa,nisam povracala,samo pomalo muka,inace se nalazim u inostranstvu i jos uvek nisam otisla kod ginekologa ,zelim da znam zasto mi je stomak mali,kada jedem on otece i ogroman je,ovako ne vidim da nesto raste.

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.