Trideseta nedelja trudnoće

Trideseta nedelja trudnoće

Vaša beba postaje proporcionalnija
Imate čudne snove
Vaginalni sekret se pojačava

Šta se događa kod vaše bebe
Već sada bebini delovi tela izgledaju mnogo proporcionalniji. Jedini izuzetak je glava, koja je još uvek velika u odnosu na ostatak tela. Nokti su već formirani i nastaviće da rastu u stomaku, što znači da kad se beba rodi, oni mogu biti prilično dugi i neophodno je da se iseku, da se beba ne bi njima povredila. Uvećava se i količina masnog tkiva ispod kože i beba počinje ubrzano da dobija na težini. Kosica je sve duža. Težina bebe je oko 1320g, a dužina oko 40 cm.

Šta se događa kod vas
Ovo možda nije nešto o čemu želite da slušate nekoga, ali tokom trudnoće količina vaginalnog sekreta može da se poveća. Ako se on promeni i postane gust, promeni miris i boju, osećate svrab, proverite da nemate infekciju, jer neke infekcije povećavaju rizik od prevremenog porođaja. Preventivne metode? Nosite pamučno donje rublje koje diše i izbegavajte jaka sredstva za tuširanje, jer ona remete prirodan pH kože i razvoj dobrih bakterija u vagini.

Šta bi trebalo da radite
Imate čudne snove? Ne paničite, to je normalno. Niko još uvek ne zna šta ih izaziva, ali imaju veze sa hormonima. Imaju veze i sa vašim razmišljanjima i brigom zbog porođaja i majčinstva. Slobodno razgovarajte o tome sa partnerom, možda se i njemu događa slično. Šta možete da uradite: pred spavanje popijte toplo mleko ili se istuširajte toplom vodom, ali nemojte da se kupate u toplim kupkama!

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.