Trideset prva nedelja trudnoće

Trideset prva nedelja trudnoće

Šta se događa kod bebe
Beba je veličine kokosa, duga je oko 40cm, a teška oko 1400g. Lagano nestaju lanugo dlačice, a popunjavaju se obrve i trepavice. Njen probavni sistem, jetra, bubrezi i pankreas su u funkciji, a bebino  telo taloži masne naslage ispod kože. Jedini organ koji još treba da se potpuno razvije su pluća. Beba je izuzetno živahna – prevrće se, isteže i udara toliko jako da vidite kako vam se stomak pomera – naročito kada se opustite  prilikom tuširanja.

Šta se događa kod vas
Osećate da se pojačano znojite u poslednje vreme? Zbog pojačanog protoka krvi, što čini da vam bude toplije, vaše telo se više znoji. Vodite računa da pijete dosta hladne vode. Ukoliko osećate peckanje, ili kao da vas neko ubada iglom u prste, naročito u palcu i prva dva prsta – u pitanju je sindrom karpalnog tunela, a rezultat je zadržavanja tečnosti u karpalnom tunelu koji se nalazi u zglobu i sadrži nerve, tetive i ligamente. Bliži se drugi prenatalni pregled, pa recite lekaru sve što vas muči.

Lažne kontrakcije
Ako osećate grčenje mišića u materici s vremena na vreme, ne jurite u bolnicu – verovatno imate bezopasne lažne –Brakston Hiks  kontrakcije. One su uobičajene, bezopasne su i traju oko 30 sekundi. Međutim, ukoliko su česte, npr. više od 4 u roku od sat vremena, a primećujete promenu u sekretu (sluzaviji je, krvav, itd.) i imate grčeve i bol ustomaku i leđima, pozovite lekara. To može da bude znak prevremenog porođaja.
 

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.