Trideset peta nedelja trudnoće


Trideset peta nedelja trudnoće
Beba je vrlo aktivna
Rešite se strahova
Donesite odluku kako i gde ćete se poroditi

Šta se događa kod bebe
Sada ona ima manje mesta u stomaku da bi se okretala, tako da počinje da gura stomak. Kada to radi, možete da vidite otiske njenih malih stopala. Beba je sada potpuno funkcionalno ljudsko biće i većinu vremena do trenutka rađanja provodi samo u dobijanju na težini. Sada može da stisne pesnicu. Težina bebe je oko 2300g, a dužina oko 47cm. Pupčana vrpca je duga oko 50cm i široka 1-2cm.

Šta se događa kod vas
Redovno vam se proverava krvni pritisak. Ukoliko se ispostavi da je previsok, savetovaće vas da se više odmarate i možda da uradite još par testova, jer lekari žele da spreče preeklampsiju. Ovo je pravo vreme da donesete odluku kako ćete se poroditi - raspitajte se o svim opcijama.

Šta bi trebalo da radite
Potpuno je normalno što ste zabrinuti jer ne znate šta da očekujete na porođaju. Neke žene imaju čak ekstremne reakcije – napade panike, a to se stručno zove tokofobija – strah od porođaja. Ako ste preplavljeni ovim osećajem, razgovarajte sa vašim lekarom, kako bi vam olakšao strahove i pomogao da ih prevaziđete.
Mnogo žena je zabrinuto i svesno da postoji mogućnost da se ukake na porođaju (to se događa stalno i lekari i babice su na to naviknuti - nema razloga za stid!). Možda ste zabrinuti što ćete vrištati, psovati (i to je već viđeno!), ili što nećete izgledati lepo (bićete toliko zauzeti porođajem, da će vam to biti najmanja briga). Takođe, nemojte brinuti o bezbednosti vaše bebe – to je posao medicinskog osoblja i oni u tome imaju iskustva.
 

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.