Trideset šesta nedelja trudnoće

Trideset šesta nedelja trudnoće

Vaša beba već ima svoju ličnost
Napadi svraba
Da li ste već izabrali ime za bebu?

Šta se događa kod vaše bebe
Na kraju ove nedelje, za vašu bebu bi, u slučaju da se rodi, to bilo prerano i bila bi smeštena u porodilištu na intenzivnoj nezi, gde bi dobila posebnu pažnju. Velike su šanse da će beba biti dobro i da će vrlo brzo izađe odande. Sad ima oko 3kg i duga je oko 45cm. U bebinim crevima se nagomilava određena količina mekonijuma, prve bebine stolice koje će se osloboditi ubrzo nakon rođenja. Takođe, bebina glava će se spustiti niže i biće vam lakše da dišete, jer ne pritiska toliko dijafragmu. Istraživanja kažu da što je beba aktivnija u stomaku, to će biti nervoznija kad dođe na svet! Uh!
Beba sada spava 60-80% vremena, a ako to nije slučaj, kada se rodi verovatno će imati problema sa spavanjem. Istraživanja kažu da hormoni žene utiču na ličnost bebe. Preporuke su da budete smireni, da izbegavate stres i pričate svom stomaku na umirujući i nežan način.

Šta se događa kod vas
Verovatno sada odlazite kod lekara jednom nedeljno. Trebalo bi da ste se do sada ugojili između 10 i 12 kilograma. Možda se opet osećate iscrpljeno, pa pokušajte da se što više odmarate. U ovo vreme se obično odlazi na porodiljsko bolovanje. Međutim, postoje žene koje u ovo vreme pucaju od energije. Ukoliko imate strahove i nedoumice vezano za seks, slobodno ga praktikujte, jer je bezbedno.
Do sad je vaš stomak toliko uvećan i koža se rastegla, da osećate suvoću i svrab. Koristite umirujuće kreme koje sadrže kakao buter ili Vitamin E. Zamolite partnera da vam umasira kremu i da nežno priča bebi. To je vrlo lep način za njega da se veže za dete.

 

 

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.