Trideset sedma nedelja trudnoće

Trideset sedma nedelja trudnoće
Instinkt svijanja gnezda
Iznenađenje zbog bebine boje kose

Šta se događa kod vaše bebe
Beba vežba disajne pokrete, pripremajući se za život van materice. Pluća su sada već gotovo potpuno razvijena. Ukoliko se vaša beba sada rodi i ima drugačiju boju kose od vaše, ne paničite. Potpuno je normalno da par koji ima tamnu kosu dobije bebu sa svetlijom ili crvenkastom bojom kose, ili da par sa svetlijom kosom dobije bebu sa tamnijom. Isto tako, beba može biti i ćelava.

Šta se događa kod vas
Vi ste verovatno već umorni od nošenja bebe. San bez prekida je retkost, jer često mokrite, a i stomak je veliki i imate osećaj kao da će vam beba svakog časa ispasti. Ako sad idete na porođaj, moguće je da ćete osećati grčeve, kao kad imate mesečni ciklus. Izbacićete i sluzav čep - sve odjednom ili ćete nekoliko dana imati pojačan vaginalni sekret. On može imati u sebi braon, roze ili crvenu krv, posebno ako ste imali seks, koji je potpuno bezbedan u ovom periodu. Ukoliko ste zabrinuti zbog sekreta i krvarenja, jer vam ne izgleda normalno, odmah porazgovarajte o tome sa lekarom. Ukoliko vam vodenjak pukne pre nego što počnu kontrakcije, onda ćete dobiti indukciju (izazivanje porođaja), ukoliko one uskoro ne počnu, kako bi se smanjio rizik od infekcije. Bez obzira da li vam voda izlazi u mlazevima ili u punom protoku, odmah idite kod lekara.

Instinkt svijanja gnezda
Od ribanja fuga u kupatilu četkicom za zube do preuređivanja svega i svačega u stanu, pa čak i skidanja kvaka sa vrata da biste dezinfikovali šrafove – kada osetite ovaj instinkt, ništa vas neće zaustaviti. Čak ni zbunjeni partner. U suštini, to je primarni instinkt pripreme gnezda za svoju bebu i organizovanja vašeg prostora. Ukoliko vas uhvati potreba za redekorisanjem stana, izbegavajte slike sa uljanim i lateks bojama i stare slike koje mogu da sadrže olovo i živu. Slike sa vodenim bojama su bezbedne, ali proverite deklaraciju i koristite zaštitne rukavice. Proverite i bezbednost sredstava za dezinfekciju koja koristite – izbegavajte sredstva za čišćenje rerne i za suvo čišćenje i nikad ne kombinujte amonijak sa proizvodima na bazi hlora, tj. izbeljivače – ta kombinacija stvara otrovna isparenja.
Nosite rukavice i izbegavajte udisanje isparenja. Ukoliko imate mačku, koristite rukavice prilikom čišćenja posipa, ili neka to radi neko drugi dok ste trudni. Mačije fekalije mogu da izazovu toksoplazmozu (retka, ozbiljna infekcija krvi koja može da izazove defekte na porođaju). Takođe, izbegavajte i baštu, ukoliko vaša (ili komšijska) mačka vrši tamo nuždu.
 

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.