Online shop

Četrdeseta nedelja trudnoće

Četrdeseta nedelja trudnoće

Porođaj počinje
Stimulacija bradavica
Seks kao uvod u porođaj
Penjanje uz stepenice
Konzumiranje ananasa da bi se izazvao porođaj?

Šta se događa kod vaše bebe

Beba je potpuno razvijena i teška je oko 3,5kg, a duga oko 50cm. Lanugo dlačice su skoro sve nestale, osim možda na ramenima. Naravno, vaša beba će vam biti slatka kada je rodite, ali nemojte očekivati ono što vidite na reklamama. Ako rodite vaginalno, njena glava će biti možda ovalnog oblika, a biće prekrivena krvlju i tečnošću. Bebin vid nije izoštren i moći će da vidi samo zamagljenu sliku vas. Ali zvuk vašeg glasa na koji se navikla dok je bila unutar materice biće muzika za njene uši i nakon porođaja.

Šta se događa kod vas

Težina bebe će izvršiti pritisak na grlić materice, što će ga omekšati i otvoriti za izlazak. Vi ste sada otvoreni nekoliko centimetara, iako nemate kontrakcije. Jedan od znakova da je porođaj vrlo blizu je i izlazak “sluznog čepa”. Kada dođe do prvih znakova porođaja – pravilnih, jačih kontrakcija ili oticanja plodove vode, uzmite stvari koje ste unapred pripremili i krenite ka bolnici. Termin koji je određen na osnovu prvog dana poslednje menstruacije je samo verovatni termin porođaja i svaka beba sama odlučuje kada treba da izađe. Trudnoća postaje “postterminska” tek nakon 42. nedelje gestacije, a čak i ako se to desi, uvek ostaje mogućnost indukcije porođaja.

Neka porođaj počne

Iako ste stigli do 40. nedelje trudnoće, nema garancije da će beba želeti da izaće još uvek. Vrlo mali broj beba se rodi u terminu, a to može da se desi bilo kada između 37. i 42 nedelje. Uskoro ćete svoju bebu držati u naručju umesto u stomaku. Prošli ste dug put, ali ono najbolje je pred vama. Nakon što beba izađe, očekujte kako ćete morati i dalje da se napinjete, jer morate još da izbacite posteljicu. Možda ćete se nakon porođaja rasplakati ili čudno reagovati, ali to je sve normalno. Nakon ovakve fizičke i emotivne avanture, ništa nije neprilično, niti će vam se nešto zameriti.

Stimulacija bradavica

To može da oslobodi oksitocin (koji tera telo da vrši kontrakcije). Nežno masirajte bradavice, ili neka to partner radi umesto vas. Ako vas previše ne boli, možete za to da koristite i pumpicu za izmazanje. Stimulišite sve dok ne počnu kontrakcije. Ako počnu češće da se javljaju, zaustavite se i prepustite prirodi da nastavi.

Seks kao uvod u porođaj

Možda trenutno niste za ovo raspoloženi, ali ako imate sreće pa jeste, orgazam može da bude okidač za kontrakcije. Osim toga, muško seme sadrži prostaglandin koji vašem telu pomaže da se pripremi za porođaj. Priroda je divna, zar ne?

Penjanje uz stepenice

Ne želite da se iscrpljujete, ali penjanje uz stepenice može da pomogne više od duge i naporne šetnje – možda zato što pravite veće korake i više podižete noge, što vrši pritisak na grlić.

Konzumiranje ananasa da bi se izazvao porođaj?

Postoje mnoge priče o namirnicama koje izazivaju porođaj. Među njima je hrana koja sadrži bosiljak, origano ili đumbir, kao i ananas – on sadrži emzim bromelain koji može da pomogne grliću da sazri, omekša i otvori se.
 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

 

  • KIDS II DISNEY LJULJASKA/LEZALJKA WINNIE POO 60256

Slični postovi

Četrdeset prva nedelja trudnoće

Četrdeset druga nedelja trudnoće

1 komentara:

  • Anonymus
    09.09.2017.

    Evo me konacno u 40-oj nedelji,jedva cekam da se bebac rodi ,dosta mi je trudnoce hocu da je drzim u rukama! :))))))

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.