Sedma nedelja trudnoće

Sedma nedelja trudnoće
Ove nedelje dobijate trudnički sjaj (spremite se za komplimente!). Vaša beba je sada veličine borovnice (oko  1cm) i ove nedelje će napraviti prve pokrete.

Šta se dešava sa bebom?
Lice joj je sada izraženije, sa ustima, nozdrvama, ušima i očima, a generišu se i moždane ćelije. Ove nedelje se razvijaju i jezik, usta i pupoljci zuba. Beba ima bubrege i uskoro će moći da proizvodi urin. Pokreti su izraženiji (vi to nećete osetiti, ali se vide na ultrazvuku).

Šta se dešava sa mojim telom?
Trudnički stomak se još uvek ne vidi, jer se još nije ni uvećao, ali vi ipak osećate promenu – od mučnine do oteklih grudi, jer vaše telo se polako priprema da odgaja vašu bebu! Areola (tamni krug oko bradavice) je sada još tamnija i veća i dobija mala ispupčenja poput naježene kože. To su znojne žlezde koje vlaže kožu i time pripremaju za dojenje. Koža i kosa su vam sjajniji (kosa bolje nego kad ste je mazali Marokanskim uljem), a to je zbog pojačanog lučenja estrogena. Vene na grudima su izraženije (kroz njih će prolaziti hranljive materije i tečnost neophodni vašoj bebi). Savetujemo da nabavite neku mast ili kremu protiv strija, kao i grudnjak za trudnice.
I dalje imate sledeće simptome: mučninu, umor, češće uriniranje, gorušicu (izbegavajte začinjenu hranu, kofein…), grčeve, pojačanu glad (vaša telesna masa se možda lagano povećava), pojačano lučenje pljuvačke. Savetujemo da ne preterujete sa hranom, već jedite češće  a manje, umesto velikih obroka.

Na šta treba da obratim pažnju?
To je krvarenje, bilo da je u pitanju tačkasto krvarenje ili veća količina krvi. Krvarenje u prvom trimestru je uobičajeno (ima ga jedna od tri žene) i ne znači uvek pobačaj. Kad se to desi, posetite lekara. U većini slučajeva, krvarenje prestaje i uzrok se ne zna, osim ukoliko je izazvana infekcijom.
 

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.