8. Nedelja trudnoće


Beba

Embrion svakodnevno počinje sve više poprimati ljudski oblik. Lagano se razvijaju uši i ostali delovi tela. Prsti na rukama već su vidljivi. Formiraju se i laktovi, a vidljiva je i kičmena moždina. Počinju se formirati telesni mišići, pa i pojedini slojevi kože.  Srce bebe sada kuca dvostruko brže od vašeg, oko 150 puta u minuti.

Vaše telo

Vaša materica je otprilike veličine limuna. Kako se materica povećava, normalno je da osećate grčeve i bolove u tom delu stomaka, pa se ne trebate zabrinjavati sve dok nisu povezani sa jačim bolom ili krvarenjem. U slučaju jakog bola u predelu stomaka ili krvarenja hitno se javite lekaru.

{swf}3D-trudnoca/8-nedelja{/swf}

 

Tata

A šta je sa seksom? On definitivno nije stvar prošlosti, iako će se u početku možda tako činiti. Možda ćete imati čudan osećaj pri samoj pomisli na seks s trudnicom, dok će nekima to biti sasvim normalna stvar. Najbolje rešenje je popričati s partnerkom o tome i uvažavati njene želje. Najnormalnija je stvar da u prvom tromesečju ženi nije do seksa zbog mučnina, bolnih grudi i ostalnih komplikacija. Možda ćete morati sačekati drugo tromesečje kada ti simptomi nestanu i žena ponovno oseti svoju seksualnost.

 

1 komentara:

  • mlada mama
    24.09.2012. 19:02
    Ja nemam tih problema,suprug mi je jako razuman i pazljiv,za bebu i mene brine cak vise i od mene...mislim da je komunikacija partnera jedna od bitnijih stavki...
    Ujedno danas ulazim u 8. nedelji i jako sam srecna :P odbrojavam nedelje :-)

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.