Online shop

Druga nedelja trudnoće

Druga nedelja trudnoće
Još uvek nema bebe, ali 14 dana nakon početka menstrualnog ciklusa dolazi do ovulacije. Ako želite da zatrudnite, važno je da znate kada ovulirate. Neke žene čak i osete ovulaciju kao tupu bol, dok je nekima bolnija i od menstruacije.

Šta radi moje telo?
Zahvaljujući hormonalnim promenama, stimuliše se proizvodnja folikula u jajnicima. Oni su važni jer sadrže jajne ćelije – iako je obično važan samo jedan, koji postaje veći i dominantniji od drugih i oslobađa jajnu ćeliju. Taj folikul počinje da proizvodi estrogen, koji pomaže sluzokoži materice da zadeblja hranljivim materijama i krvlju, koji su potrebni za rast oplođene jajne ćelije. Nakon što se jajna ćelija oslobodi, blizu 250 miliona spermatozoida vašeg partnera plivaju prema njoj. Fascinantno, zar ne? Možda zvuči jednostavno, ali to je 10-časovno putovanje. Samo oko njih 400 će uspeti da stigne do jajne ćelije, a samo jedan će probiti njenu membranu. Nakon njihovog spajanja, narednih 10-30 sati dolazi do njihovog kombinovanja i, verovali ili ne, tada se određuje pol vašeg deteta - ukoliko spermatozoid nosi y hromozom, začeli ste dečaka, a ukoliko je x hromozom, biće devojčica.

Šta mogu da uradim da pomognem telu da začne?
Ovo je nedelja gde treba da se upustite u ritam zabave pravljenja bebe. Pokušajte da se opustite i nemojte od toga da pravite samo još jedan “posao”. Pronađite najbolju pozu – eksperti kažu da su najbolje one u kojima je sperma vašeg partnera bliže grliću materice, a da orgazam takođe pomaže jer kontrakcije uvlače više sperme.

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba
 

  • DNEVNIK BUDUĆEG TATE

  • Još tajni srećne dece (tvrd povez)

  • Bebine prve uspomene: Radosnica za devojčice

Slični postovi

Treća nedelja trudnoće

Četvrta nedelja trudnoće

Peta nedelja trudnoće

Šesta nedelja trudnoće

Prva nedelja trudnoće

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.