Online shop

Višeplodna trudnoća

Znakovi višeplodne trudnoće

Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće?

Da, .... i ne.

Istina je da jutarnje mučnine, umor i dobitak na težini mogu biti intenzivnije proporcionalno sa brojem beba. Trudnoće mogu biti dva puta mučnije, tri puta umornije ili sa četiri puta više kilograma. Ali, neke sretne mame osećaju samo blagu neugodnost, tako blagu da retko posumnjaju da nose više od jednog deteta.

Proverite listu 10 znakova blizanačke/višeplodne trudnoće. Ako sumnjate da nosite više od jednoga deteta – zbog prisutnih simptoma koje smo naveli ili samo zbog ženske intuicije – javite se svom ginekologu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 znakova blizanačke/višeplodne trudnoće:

1. Dobitak na težini

Kao što višeplodna trudnoća može uzrokovati brži rast materice, tako može uzrokovati i povećani dobitak na težini. Koliko trudnica dobiva na težini može varirati ovisno o njenoj visini, telesnom tipu i o tome koliko je težila pre trudnoće. Povećan ili brz dobitak na težini može, pre svega, ukazivati na povećani unos hrane, a ne na višeplodnu trudnoću.

Do kraja drugoga tromesečja, većina majki blizanaca dobije između 7 i 11 kg, dok jednoplodne trudnice dobiju između 4,5 i 9 kg.

 

2. Merenje veličine fetusa s obzirom na gestacijski period

Tokom trudnoće ginekolog će meriti visinu fundusa (gornji rub maternice). Ona se meri od pubične kosti do vrha maternice. Visina fundusa služi kao pokazatelj gestacijskog perioda. Blizanačka ili višeplodna trudnoća može uzrokovati rast materice iznad granica jednoplodne trudnoće. Ipak, i drugi čimnjenici mogu uzrokovati povećanje mera.

Povećana veličina materice može biti snažan znak višeplodne trudnoće. Ipak, kod većine žena trudnoća je rano vidljiva i nemojte alarmirati celu porodicu ako ne stanete u svoje omiljene farmerice u šestoj nedelji trudnoće.

 

3. Neobično snažna slabost i umor

Jedno dete «isisava» telesnu energiju, a zamislite kako to čini dvoje, troje ili više dece, koje stalno nosite sa sobom. Ako ranije niste bili trudni, iznenadiće vas manjak energije, ali nećete misliti da je to nešto neuobičajeno. Ako ste već bili trudni sa jednim detetom, mislićete da je umor snažniji, jer ste stariji ili zbog postojećih porodičnih i poslovnih obveza. Ali umor je verovatno najčešća boljka višeplodnih trudnica.

Jedna majka seća se svoje blizanačke trudnoće: «Najgori je bio umor. Nisam mogla ostati budna nakon 15 sati, jednom me umor uhvatio vozeći se kući. Izdržala sam do kuće, ali sam zaspala u autu na prilazu kući.»

 

4. Povišena granica HcG-a (humani korionski gonadotropin)

Lekari mogu pratiti granicu HcG-a iz različitih razloga. HcG je hormon koji se u krvi i urinu trudnica pronalazi 10 dana nakon začeća; granica raste vrlo brzo i dostiže svoj vrhunac oko 10. nedelje trudnoće. Blizanci mogu uzrokovati povišenu granicu HcG-a. Ipak, standardna granicu HcG-a za blizance pada unutar granica normalnih za jednoplodne trudnoće.

 

5. Abnormalni rezultati Alfa-fetoprotein testa

AFP (Alfa-fetoprotein) test je krvi koji se provodi kod trudnica u drugome tromesečju. Poznat je i kao triple test, koristi se za otkrivanje rizika od određenih poremećaja ploda. Blizanačka trudnoća može uzrokovati visoku granicu AFP-a.

Za mnoge majke koje ne iskuse nikakve posebne simptome, ovo je prva stvar koja je sumnjiva njima i njihovim ginekolozima. AFP test meri belančevinu koja se normalno nalazi u fetalnoj krvi, a izlučuje ju jetra.

Nošenje više od jednog deteta povisuje granicu ove belančevine u majčinoj krvi. Iz razloga što viša granica ove belančevine može ukazivati na nepravilnosti ako se radi o jednoplodnoj trudnoći, lekar će vas poslati na ultrazvuk kako bi se situacija razrešila.

 

6. Intenzivnije jutarnje mučnine, uključujući malaksalost i povraćanje

Oko 50% trudnica iskuse bilo koju vrstu mučnine ili povraćanja koje su povezane sa njihovom trudnoćom. Višeplodne trudnice nisu izuzetak, ali nisu niti pogođene dvostrukom dozom. Samo oko 15% ispitanica u jednoj anketi izjavilo je da su imale intenzivnije jutarnje mučnine kao pokazatelj višeplodne trudnoće.

Neke mame blizanaca tvrde da su simptomi trudnoće bili intenzivniji nego u prvoj jednoplodnoj trudnoći.

Majka blizanaca rođenih 2001. godine priseća se: «Imala sam jutarnje mučnine kada sam nosila blizance, nisam ih imala u prve dvije trudnoće. Izgubila sam 2 kg u prvom tromesečju.» Ipak, nije shvatila da nosi blizance do tri sata prije samog poroda!

Drugi primjer, majka trojki kaže: «Ne mogu reći da sam primijetila veliku razliku između moje kćeri i trojki. Ustvari, mučnije mi je bilo u prvoj trudnoći, nego sada s trojkama.»

 

7. Rano/učestalije pomeranje deteta

Osjećaj micanja deteta unutar materice – ili dece – jedan je od najuzbudljivijih trenutaka u trudnoći.

Iako se medicinski stručnjaci ne slažu, majke blizanaca tvrde da pre osete micanje svojih beba. Majke tvrde da su upravo ti prvi «udarci» i «leptirići» u trbuhu jedni od prvih upozorenja da nose više od jednog deteta.

Majka koja je imala dvaput blizanace tvrdi: «Kad sam nosila blizance, znala sam da ih nosim. Znala sam da ili ih ima dvoje ili se radi o hobotnici!»

Ipak, druga majka je iskusila suprotno: «Da nisam znala da nosim blizance, ne bih to nikada zaključila po njihovim pokretima u trbuhu. Naime, moja kćer je bila vrlo živa u trbuhu! Udarala me i skakala celo vreme! Ova dva mališana nisu joj ni do kolena, a već sam u 21. nedelji trudnoće

 

8. Pojave blizanaca u porodici/ženska intuicija

Dok se ostale tačke na ovoj listi mogu osloniti na vidljive dokaze – simptomi, rezultati testa itd. – ne možemo osporiti snagu majčine intuicije. Pojava višeplodne trudnoće u porodičnoj istoriji, ili snažna intuicija mogu biti uvjerljivi pokazatelji. Popričajte s ginekologom o vašim osećajima.

 

9. Pregled Dopplerom

Koristeći bezopasne zvučne talase, Doplerov sistem omogućuje nam da čujemo kucanje više srca, ti zvukovi se obično mogu razdvojiti krajem prvog tromjesečja. Iskusni ginekolog može otkriti otkucaje više od jednoga srca, i tako dijagnostikovati višeplodnu trudnoću. Ipak, zvukovi nas mogu odvesti u krivom smeru; ono što može zvučati kao otkucaji drugoga srca, može ustvari biti pozadinska buka ili otkucaji majčinoga srca.

 

10. Potvrda ultrazvukom

Videti znači verovati ... jedini pravi način potvrde blizanačke ili višeplodne trudnoće je videti bebice – ultrazvukom. Slika na ultrazvuku može bez sumnje pokazati da nosite više beba.

 

I na kraju nekoliko najčešćih pitanja vezanih za višeplodnu trudnoću:

«Velika» sam, a tek sam u 8. nedeljoj trudnoće, je li moguće da nosim blizance?
Možda. Uobičajen razlog što vaga pokazuje neproporcionalno više kilograma s obzirom na to koliko ste trudni je da je vaš ginekolog pogrešno izračunao datum začeća. Ultrazvuk će razrešiti nedoumicu i odrediti je li već izračunati termin poroda tačan i nosite li stvarno blizance.

Kako se otkriva višeplodna trudnoća?
Dok moderne tehnike, kao što je ultrazvuk, nisu zaživele i postale deo prenatalne brige, većina trudnica nije znala da nose blizance do trenutka porodjaja. Takva iznenađenja su danas retkost. Tokom rutinskog  pregleda ultrazvukom obično se otkrije da se radi o višeplodnoj trudnoći i to tokom prvog tromesečja. Ultrazvuk je poprilično sigurno sredstvo otkrivanja blizanaca, pak ako se radi o višeplodnoj trudnoći, teško je otkriti tačan broj bebica.

Kada ću znati da li se radi o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima?
Možda nećete saznati do trenutka poroda. Ako deca dele amniotičku vrećicu, s jednom posteljicom definitivno se radi o jednojajčanim blizancima. Ponekad se to može odrediti pomoću ultrazvuka, zavisno o znanju ginekologa.

Hoće li biti fizički isti?
Za odgovor na ovo pitanje morat ćete pričekati do trenutka porođaja ili čak dok deca ne napune godinu dana. Najjednostavnije je na to pitanje odgovoriti ako se ultrazvukom utvrdi da se radi o deci različitog pola. Ako otkrijete da nosite blizance na prvom ultrazvuku, prije 12. nedelje trudnoće zatražite ginekologa da proveri posteljicu. Jedna posteljica je obično znak da se radi o jednojajčanim blizancima. Dve placente ne mogu dovesti do nikakvog zaključka jer se može raditi i o jednojajčanim i dvojajčanim blizancima.

Nakon poroda, decu je moguće podvrgnuti testu krvi i tako analizirati krvnu grupu, enzime i napraviti DNA test. Konačno, kako blizanci rastu pratite boju i gustoću njihove kose, boju očiju, oblik ušiju i nicanje zubića i to će vas dovesti do konačnog zaključka.

Koji osjećaji se pojavljuju kod višeplodnih trudnica?
U svojoj knjizi «Kad očekujete dvojke, trojke ili četvorke» dr. Barbara Luke zaključuje da se psihološki put višeplodne trudnoće obično sastoji od pet predvidljivih stanja:

 

šok,

poricanje,

bes, teskoba, depresija,

vaganje prednosti i mana,

prihvaćanje i adaptacija.


Pročitajte kako su se neke majke dvojki i trojki osećale kada su saznale radosnu vest da beba u njihovom trbuščiću ima društvo:

«Bila sam izvan sebe, zabrinuta zbog zdravlja svojih bebica i prestrašena da nešto ne bi pošlo krivim putem u trudnoći/porođaju.» - majka blizanaca

«Uzbuđena!!! Dok adrenalin nije popustio. Onda sam bila prestrašena mišlju da ću imati dve male bebice o kojima ću se morati brinuti.» - majka blizanaca

«Šokirana i razočarana – to se nije uklapalo u naše planove. Trebalo je vremena da dođemo sebi i budemo uzbuđeni.» - majka blizanaca

«Malo panike i puno uzbuđenja, iako su nam rekli da treći fetus verovatno neće preživeti. Bili smo opterećeni činjenicom da ćemo imati blizance i dvogodišnjaka u isto vreme.» - majka blizanaca

«Preplavilo me mnogo različitih osjećaja. Bili smo uzbuđeni jer sam trudna nakon borbe s neplodnošću. Takođe, oduvek sam želela blizance. Ipak, bilo me je strah – pitala sam da li će to biti problematična trudnoća. Bilo nam je lakše jer nisu u pitanju bile petorke!» - majka blizanaca

«Bili smo jako iznenađeni. U našoj porodici nije bilo dvojki ni trojki. To je bila posljednja stvar koju bismo očekivali da ćemo čuti na ultrazvuku. Nakon što smo se osećali kao zombiji nekoliko dana, postala sam uzbuđena. Moj suprug je stalno hodao okolo s kalkulatorom, ali se razveselio kad smo rekli našim roditeljima. Imali smo puno uspona i padova na tom putu, ali sada mislim da je norma imati troje dece odjednom!» - majka trojki

U ovom trenutku vrlo je važno da svoje osećaje podelite s partnerom i promatrate trudnoću (kao i vaš odnos) kao prioritet. U redu je ne biti oduševljen u početku! Svi roditelji, bez obzira na to kako su bili izgubljeni kad su saznali da će dobiti više od jednog deteta i bez obzira na to kako su bili iscrpljeni tokom prvih nekoliko meseci, prilagodili su se radostima i izazovima dvojki, trojki ili četvorki. I vi ćete!

 

U našem webshopu Mama i Beba možete na jednom mestu pronaći sve što je potrebno vašoj bebi. Iz ponude izdvajamo pažljivo odabrane artikle za prvu kupovinu za vašu bebu, dečija kolica, benkice, zeke I štramplice, nehodajuću obuću, kadice, dodatke za ishranu, interaktivne igračke, tricikle, odeću za mame, cucle, varalice, flašice, i mongo toga još.

Kod nas možete pronaći sve što vam je potrebno za bebin prvi dolazak kući, izlazak iz bolnice, stvari za mame, a i tate.
 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici MAMA I BEBA

  • Lorelli Bertoni plava pumpica za nos (10220480000)

  • Bubchen dečiji šampon za kosu i tuširanje Sensitive 230ml (67426)

  • MELLA ULJE MASAŽU GRUDI 50ML

Slični postovi

Trudnoća i bolovi u leđima

Trudnoća i problemi sa vidom

1 komentara:

  • Anonymus
    25.04.2017.

    Mi bismo jako zeleli blizance,vec imamo jednu devojcicu.Kod nas smo imali vec blizance u porodici :) Posto radimo na bebici jer nam je vreme,imam pojacane mucnine nego sa prvim bebcem,umor mi je duplo jaci i nadamo se dvojkama :D pozdrav! :)

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.