Online shop

Najčešće komplikacije posle porođaja

Zdravstvene komplikacije u toku babinja nisu tako česte, ali svi operativno završeni porođaji, posebno carski rez, nose visok rizik za pojavu nekih od njih, kao što su endometritis, infekcija rane i tromboembolijske bolesti. Tokom šest do osam nedelja, koliko uglavnom traje posleporođajni period, organi se vraćaju u predporođajno stanje i za to vreme mogu se dogoditi još neke komplikacije koje se, kako savetuje dr Slađana Tufegdžić, specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja „Dr Ristić“, pravilnom prevencijom mogu izbeći.

ZASTOJ MLEKA I POJAVA MASTITISA
Zastoj mleka u mlečnim kanalima dovodi do njihove upale − mastitisa, kojem su porodilje podložne ukoliko dojenje nije konstantno. Ulazni put bakterijske infekcije po pravilu su ragade na bradavicama.

Simpotmi mastitisa su bolne, otečene i crvene dojke i, eventulano, povišena temperatura.
Lečenje podrazumeva pravilno pražnjenje dojki, hladne obloge u početku i antibiotsku terapiju. Važno je ne prekidati dojenje. Međutim, kod težih oblika savetuju se obustava dojenja, primena antibiotika i analgetika. Ukoliko se stvore bolni apscesi, radi se hirurška intervencija − incizija.
Prevencija zastoja mleka i mastitisa, je pravilna tehnika pražnjenja dojki i redovna higijena dojki − bradavica posle svakog podoja.

ENDOMETRITIS
Endometritis je zapaljenje materične sluzokože. Prouzrokovači su bakterije koje inače čine normalnu floru genitalnih puteva. Nastanku endometritisa doprinose rano prsnuće plodovih ovojaka, produženi porođaj, operativno završen porođaj (carski rez), anemija, porduženo krvarenje...
Simptomi endometritisa su pojačano krvarenje, vaginalni sekret neprijatnog mirisa, povišena temperatura i bol u donjem delu trbuha.
Lečenje treba odmah započeti, pre dobijanja bakterioloških analiza, i to najmanje sa dva antibiotika širokog spektra dejstva. Naravno, obavezni su mirovanje i nadoknada tečnosti i, eventualno, krvnih derivata.
Prevencija podrazumeva smanjenje pojave vaginalnih i urinarnih infekcija i anemije u perodu trudnoće.

INFEKCIJA HIRURŠKIH RANA I RASCEPA
Nije retkost da se posle carskog reza razvije infekcija prednjeg trbušnog zida, posebno ako nije zbrinuto krvarenje, mada je međica, kao mesto gde se pravi epiziotomija, tj. rez, najrizičnija od svih regiona.
Simptomi: Kod infekcije se na mestu reza javljaju crvenilo, otok, bol i, evenutalno, povišena temperatura.
Lečenje podrazumeva lokalne mere zbrinjavanja rane i eventualno neki antibiotik.
Prevencija: U cilju smanjenja mogućnosti razvoja infekcije, neophodno je da se za vreme trudnoće redovno kontrolišu krvna slika sa biohemijom, urin i bakteriološki brisevi.

URINARNE INFEKCIJE
Bubrežna funkcija se vraća na pregravidno stanje posle šest nedelja od porođaja. Dilatacija − proširenje mokraćnih puteva može trajati oko tri meseca posle porođaja i to je fiziološka pojava koja pogoduje razvoju urinarnih infekcija, što nije tako česta komplikacija kod porodilja. Obično se javljaju kod žena koje su i u periodu trudnoće imale česte urinarne infekcije, za vreme porođaja kateter i ukoliko su urološki pacijenti.
Simptomi su učestalo mokrenje, peckanje i bol u donjem delu trbuha i pri mokrenju.
Lečenje se bazira na terapiji antibioticima i unošenju što većih količina tečnosti.
Prevencija podrazumeva redovnu mesečnu kontrolu urina i adekvatno lečenje urinarnih infekcija.

ZASTOJ VENSKE CIRKULACIJE
Tromboembolijske bolesti se češće javljaju kod starijih pordilja, kao i kod onih koje su više puta rađale, posle carskog reza, kod gojaznih osoba i kod onih koje su ranije imale problem sa venama. Zastoj u venskoj cirkulaciji se dešava u krvnim sudovima nogu i karlice.
Simtomi tromboze u venama noge su jak bol i otok. Kod tromboze vena male karlice javljaju se bol u donjem delu trbuha koji se širi prema butini i povišena temperatura. Najteža komplikacija tromboembolizma je plućna embolija koje je veoma retka.
Lečenje tromboembolijskih bolesti podrazumeva uzimanje antikoagulantne terapije, antibiotika i mirovanje.
Prevencija: Ranim ustajanjem posle porođaja, pojava tromboembolizma u periodu babinja pokazuje značajnu tendenciju pada.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici 
Mama i Beba

  • STRES

  • Objasni mi

  • Prvi brojevi

Slični postovi

Za bezbolan porođaj

Faze porođaja

Porođaj u vodi - da ili ne?

Prva kuća za posebne porođaje

Strah od porođaja

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.