Online shop

Zatvor

Mnoge žene i inače pate od zatvora, a videćete da trudnoća pojačava sklonost ka toj tegobi. To je posledica delovanja hormona koji rade u trudnoći. Smanjujući tonus u mišićima, ti hormoni smanjuju i tonus creva koja onda postaju lenja, pa se stolica dugo zadržava u njima i teško se izbacuje.

Ta činjenica će vas prinuditi da malo izmenite način ishrane. Obogatite ishranu vlaknastim povrćem koje podstiče rad creva. Zahvaljujući biljnim vlaknima koja se nadimaju u vodi, stolica postaje zapreminskia obilnija i lakše se izbacuje. Zeleno povrće, sveže ili kuvano (zelena salata začinjena maslinovim uljem, spanać, boranija itd.) su značajni izvor biljnih vlakana. Veoma je dobro i da jedete dovoljne količine poluintegralnog hleba (od 70%).

Nemojte jesti integralni hleb (od 90%) ili hleb sa mekinjama, ako inače niste navikli na njih, jer mogu da vam nadraže organe za varenje i dovedu do začaranog kruga smenjivanja proliva i zatvora. Osim toga, mekinje smanjuju apsorpciju gvožđa i kalcijuma. Ukinite sušeno povrće, sočivo, pasulj, sušen grašak.

Treba da pijete dovoljno tečnosti, da se ne bi dogodilo da te sasušene materije ne uspeju da pokrenu lenja creva. Veoma je delotvorno da popijete čašu vode ili voćnog soka ujutro čim ustanete i uveče pre spavanja.

Suve šljive koje će te uveče potopiti u vodu i pojesti ujutro su izvanredno prirodno sredstvo zs čišćenje koje ne nadražuje. Isto važi i za kompot od jabuka i za med u malim količinama. Redovna fizička aktivnost, kao što je svakodnevna polučasovna šetnja, a i masiranje stomaka takođe pomaže lenjim crevima da bolje rade. Masirajte se u smeru prolaska hrane kroz creva, idući uz desni bok prema rebrima, a zatim ispod rebara do levog boka i na kraju niz levi bok. Ako zatvor nikako ne prestaje, potražite u apoteci specijalni pekmez na bazi parafina koji se uzima ujutro i predstavlja veoma dobro pomoćno sredstvo. Možete da pokušate i sa čepićima, a lekar vam može prepisati i miniklizme.
Možda će vam prepisati i blage lekove protiv zatvora, u težim slučajevima, ali nemojte preterivati sa njihovim uzimanjem. Cilj je da se postigne da normalno imate stolicu svakog dana ili svakog drugog dana, a ne da to postane neka opsesija.

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 • Quinny dečija kolica Zapp xpress all blue (1400902000)

 • Kolica combi green&beige i torba (10020081650)

 • BBO kolica za bebe MODI (680 biege)

Slični postovi

Na nošu neće zbog zatvora, ali i naravi

Još uvek kaki i piški u gaćice

Dete odbija da kaki

2 komentara:

 • dadanedic
  14.12.2017.

  :( ja nemam stolicu boli me stomak sve se trudim al na muke izadje mislim da mucim tako i bebu i sebe 

 • chonesa
  14.03.2017.

  Svim trudnicama preporucujem Donat vodu, 2dcl zagrejte i popijte svako jutro na prazan stomak. Svasta sam pokusavala prva 3 meseca dok nisam otkrila donat vodu.

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.