Online shop

Deseta nedelja trudnoće

 

Deseta nedelja trudnoće
Vaša beba je sada duga 30mm (veličine šljive) i postala je fetus!

Šta se dešava sa mojom bebom?
Beba sve više poprima ljudski oblik, iako ima veliko ispupčenje na čelu zbog razvijanja mozga. Formiraju se kosti i hrskavica i beba dobija kolena i članke. Može da savija ručice ali još uvek ne osećate njene pokrete jer je isuviše mala. Iako neće imati zube do šestog meseca, oni se sada formiraju ispod desni. Bubrezi počinju da proizvode urin, a ako nosite dečaka, on već proizvodi testosteron!

Šta se dešava sa mojim telom?
Hormonski talas je već preplavio vaše telo – stomačni mišići se opuštaju i to često izaziva zatvor. Unosite dovoljno vlakana, pijte mnogo vode, a pomažu i fizičke vežbe.
Stomak je već vidljiv i zaokrugljen, jer materica raste (sada je veličine pomorandže), ali to ne mora da bude slučaj kod svih žena.
Vene su vidljivije, posebno ako imate svetlu kožu, a naročito se vide na grudima i abdomenu. To je normalno i ne brinite. Vašoj bebi je potrebna krv. Takođe, primetićete vene u obliku paukove mreže na gornjem delu ruku i na grudima. Njih izaziva estrogen, a služi da se prošire krvni sudovi. One obično nestanu nakon trudnoće, pa se zato trudite da ne brinete o njima sada. Osim estrogena, povećava se i nivo progesterona, što izaziva suvu kožu ili fleke.

Uobičajeni simptomi:


•  Konstipacija (zatvor): jedite više integralne žitarice i voće, a manje hleb, pirinač i testeninu.
•  Promene raspoloženja: emocije će vam varirati od ushićenja do velike potištenosti i to je najizraženije u prvom trimestru, ali izdržite, proći će i to. Vaš suprug će imati razumevanja za to.
•  Zamor: za oko mesec dana osećaćete se manje umornom, ali za sad osluškujte svoje telo i odlazite ranije na spavanje.
•  Gorušica: da biste je sprečili, pokušajte da ne ležete odmah nakon jela, bez obzira na umor!
•  Vaginalni sekret: usled povećanog rada hormona, pojaviće vam se mlečnobeli iscedak, usled povećane količine krvi koja pristiže u predelu karlice. Ne brinite, to je potpuno bezopasno.
•  Osećate slabost ili vrtoglavicu: još jedan sporedan efekat povećane količine krvi koja se pumpa u telu. Čim to osetite, odmah sedite, a da biste održavali nivo šećera u krvi, užinajte.
•  Bol okruglih ligamenata: to je bol u mišićima koji pridržavaju matericu. Može biti oštar ili tup, ali je normalan. Najbolje je da sednete i podignete stopala.


Šta treba da radite ove nedelje
Uzimajte vitamin D
Vašoj bebi ove nedelje rastu zubi. Ako u vašoj ishrani nedostaje vitamin D, vreme je da uzmete suplement koji će vam lekar odrediti.
Opustite se!
Ukoliko ste pod stresom zbog svih promena, možda je vreme da krenete na jogu (osim ukoliko vam doktor to ne preporučuje), jer je vežbanje dobro za otpuštanje endorfina koji čini da se osećate dobro.
 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

 

  • Larousse - Nega novorođenčeta

  • Šta da očekujete dok čekate bebu - Hajdi Murkof

  • Rođeni pre vremena

Slični postovi

Jedanaesta nedelja trudnoće

Dvanaesta nedelja trudnoće

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.