Online shop

Jedanaesta nedelja trudnoće


Jedanaesta nedelja trudnoće
Vaša beba je trenutno manja od vašeg malog prsta i dugačka je oko 4 cm, a teška oko 7 grama - stala bi na vaš dlan. Već ima svoje prstiće na rukama i nogama, jezik sa čulom ukusa i crte lica.

Šta se dešava sa mojom bebom?
Ove nedelje vašoj bebi je nestala kožica između prstiju koja ih je spajala. Ima već nozdrve, a i bradavice postaju vidljive. Formiraju se folikule dlake i ležišta noktiju. Takođe, formiraju se genitalije. Glava je i dalje nesrazmerno velika (čini polovinu tela), ali u sledećim nedeljama će joj se razviti torzo. Koža je providna. Srce i dalje kuca duplo brže nego vaše. Beba pravi pokrete i trza se, ali vi i dalje ništa ne osećate.

Šta se dešava sa mojim telom?
Na svu sreću, jutarnja mučnina postaje ređa i vraća vam se apetit, ali ne preterujte i nemojte jesti “za dvoje” i izbegavajte brzu hranu. Omiljene farmerke su vam možda već tesne ove nedelje i osećate se natečeno, a sve je to usled trudničkih hormona. Jedite manje obroke, a češće. Još jedan od propratnih efekata hormona je hrkanje u toku noći, jer sluznica nosa vam otiče pa je protok vazduha otežan.

Uobičajeni simptomi:
•  Zamor: ovo je potpuno normalan osećaj u prvom trimestru. Zapamtite da u vašem telu raste novo živo biće! Održavajte nivo šećera redovnim užinama (orašasti plodovi, suvo voće…), a održavajte kondiciju redovnim laganim vežbama.
•  Česti odlasci u toalet: krv se sliva u karlicu i bubrege, pa vam se čini da vam se stalno ide u toalet. Nemojte smanjiti unos tečnosti, jer je vašem telu ona potrebna.
•  Bolne grudi: sada su vam grudi možda veće nego što ste ikad imali, ali vas verovatno bole i osetljive su. Olakšajte sebi pa spavajte u sportskom ili grudnjaku za trudnice.
•  Vrtoglavica: krv se pumpa pojačano, pa obavezno sedite ili lezite kad osetite nesvesticu, a stopala podignite iznad nivoa glave. Možete i da sednete i stavite glavu između nogu i duboko dišete.

Šta bi trebalo da uradite ove nedelje
Raspitajte se koje škole za trudnice postoje, kako biste se na vreme prijavili na listu
.

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

 

  • DNEVNIK BUDUĆEG TATE

  • Rođeni pre vremena

  • Ogovaranje

Slični postovi

Dvanaesta nedelja trudnoće

Trinaesta nedelja trudnoće

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.