Streptokok u trudnoći

Streptococcus grupe B (GBS) je vrsta bakterija koje se često nalazeStreptokok u trudnoći u vagini i rektumu zdravih žena. Žene mogu nositi ove bakterije, a da nemaju nikakve tegobe. Imati te bakterije u organizmu ne znači imati i infekciju. To samo znači da imate grupe B streptok bakterija u vašem telu.

Međutim, grupa B streptokok bakterija, prenose se od majke na dete tokom porođaja, pa može uzrokovati ozbiljne bolesti kod novorođenčadi. GBS je vodeći uzrok po život opasne infekcije kod novorođenčadi, uključujući pneumonije (upala pluća), sepsu (infekcija krvi), meningitis (upala omotača mozga i kičmene moždine), i drugih problema.

Grupa B streptokok infekcije kod novorođenčadi može se sprečiti. I zato je važno testirati sve trudnice pri kraju trudnoće kako bi se ova bakterija na vreme otkrila i uvela antibiotska profilaksa.

Bilo bi poželjno da se sve trudnice testiraju na GBS. Nije bitno ako su se testirale u predhodnoj trudnoći ili nisu imali ovu vrstu bakterija pre, svaka trudnoća je drugačija.

Testiranje se vrši izmeđe 35 i 37 nedelje trudnoće.

Ako je test pozitivan za grupu B streptokoka, ginekolog će vam dati savet šta dalje treba uraditi i kako planirati porođaj, odnosno kako sprečiti da se ova bakterija ne ugrozi vašu bebu tokom porođaja.

Izvor: DrFeko.com

Dr Feko

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.