Online shop

Kako raste dečja mašta?

Kako raste dečja mašta?

J. S. J. | 21. novembar 2011. 12:58 | Komentara: 0

Mašta je najintenzivnija kod predškolaca i tada je treba maksimalno podsticati, najbolje igrom, knjigama, bajkama...

Svet moderne tehnologije prilično je lišen mašte, a mališani provode sve više vremena ispred televizora i kompjutera, ne igraju se i ne smišljaju kako će se zabaviti. Roditeljima je lakše da im puste DVD sa omiljenim crtaćima ili kompjuterske igrice, ali na duge staze, kažu psiholozi, to nije dobro rešenje. Deca bi trebalo da znaju kako da se zabave samostalno, da izmaštaju neku igricu kada im je dosadno i da se fizički angažuju. Potrebno im je podsticajno okruženje koje će razvijati njihovu kreativnost.

A mašta je beskrajna i izuzetno utiče na razvoj dečje ličnosti. Zato nikada dete nemojte opominjati ako mu je more žuto, nebo zeleno, a šuma crvena na crtežu. To je stvar mašte i dozvolite mu da je razvija, kad god i kako god to hoće. Osim crteža, i pisanje je odličan način da se mašta podstiče. Dete koje piše pesme ili priče treba ohrabrivati da to radi što češće. Odlični načini da razvijate dečju maštu su bajke, priče, igranje zanimljivih igara (slovo na slovo, „pogodi predmet“, itd...).

Psiholozi tvrde da deca počinju da razvijaju maštu čim postanu svesna sveta oko sebe, ali, kako dete raste, granica između mašte i stvarnosti postaje sve jasnija. Do početka druge godine dete ispoljava razvijenu „reproduktivnu“ maštu identifikujući stvarne predmete sa onim koje vidi u slikovnicama i obrnuto. Kasnije kada počne da crta, ono u tim „škrabotinama“ nalazi sličnost sa stvarnim predmetima i polako se pojavljuje tzv. „stvaralačka“ mašta koja se kasnije razvija kroz knjige, bajke, priče. Do predškolskog uzrasta mališani nisu u stanju uvek da razaznaju šta je „izmišljeno“ a šta stvarno, mašta im je tada najintenzivnija, pa je najviše treba i podsticati. Kada deca krenu u školu nije loše upisati ih...

Opširnije http://bit.ly/rNvVW8

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • Hot Wheels R/C Porsche 91 (49-1034000)

  • Air Hogs helikopter (38482)

  • Hot Wheels AI FBL87 - automobil na daljinski (38506)

Slični postovi

Trudna posle trideset pete

Trudnoća i vežbanje na spravama

Grčevi kod beba

Karakteristike dečije igre prema uzrastu

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.