Online shop

Kućni ljubimci i bebe

Kućni ljubimci i bebe

Ž.P. | 05. decembar 2011. 13:05 | Komentara: 0

Deca koja imaju životinju imaju manji rizik od alergija, a stručnjaci tvrde da su kućni ljubimci naročito korisni deci rođenoj carskim rezom, jer im jačaju imunitet

D a li je dobro da beba i pas ili neki drugi kućni ljubimac budu zajedno? Mišljenja su prilično različita i među pedijatrima i među laicima.

Poznato je da su deca koja rastu uz kućne ljubimce otvorenija, druželjubivija i lakše se uklapaju u kolektiv. Polemike se, međutim, vode oko toga da li su ta deca osetljivija i podložnija alergijama.

Istraživanja potvrđuju da deca koja tokom prve godine života dele dom sa kućnim ljubimcima imaju manje šanse da pate od alergija nego deca koja nemaju životinju. Istraživanje je obavljeno na više od 600 dece, a rezultati su pokazali da i muška i ženska deca koja imaju mačku ili psa imaju smanjen rizik od alergija.

Drugačiji rezultati dobijeni su jedino za devojčice sa psom, pa je u takvim slučajevima rizik od alergija na životinjsku dlaku povećan. Neki naučnici čak tvrde da deca rođena carskim rezom imaju više „koristi“ od kućnih ljubimca nego ostala.

Objašnjenje je u tome da deca koja ne prolaze kroz porođajni kanal, nemaju toliko dodira sa bakterijama, pa bacile „kupe“ tek u kući. Baš zbog toga život u okruženju sa psom ili mačkom dobar je za dete, jer tako stvara imunitet.

Ipak, kada odlučite da pored bebe imate i životinju, bitno je da poznajete svog kućnog ljubimca i budete sigurni da će dete biti bezbedno. Stručnjaci savetuju da bebu koja puzi ne ostavljate ni minut samu sa psom, jer su bebe nespretne i nenameran udarac ili pritisak mogu da naljute životinju. Nikada nemojte hraniti dete blizu psa, niti dozvoljavati detetu da trčkara oko činije u kojoj je hrana za ljubimca. Naučite ih međusobnoj nežnosti i pripremite ljubimca na dolazak novog člana porodice....

Opširnije http://bit.ly/sSVgtm

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.