Online shop

Prijatelji utiču na ocene

Prijatelji utiču na ocene

Ž.P. | 12. decembar 2011. 13:34 | Komentara: 0

Istraživanja pokazuju da deca koja se druže sa vršnjacima sličnih interesovanja, radnih navika i odnosa prema školi, imaju manje šanse da „upadnu“ u nevolje i lakše savladavaju gradivo

Rodi telji se obično jako iznenade kada njihovo dete koje je bilo uzoran đak u osnovnoj, u srednjoj školi počne da dobija loše ocene. Period adolescencije sam po sebi je težak, a kada se na to dodaju novi prijatelji, novo okruženje, zahtevnije gradivo i nepoznati nastavnici, situacija u porodici bitno se komplikuje. Psiholozi tvrde da je najvažnije da obratite pažnju s kim se vaš tinejdžer druži u srednjoj školi, jer od prijatelja mnogo toga zavisi.

Kada iz osnovne pređu u srednju školu, tinejdžerima predstoji novo „uklapanje“, borba za poziciju i prihvatanje vršnjaka. Osnovne škole obično se nalaze u blizini kuće, deca su uglavnom iz komšiluka, pa se mališani lakše uklapaju i socijalizuju. Srednja škola je, međutim, potpuno novo i drugačije okruženje, mesto na kojem sreću decu iz različitih krajeva grada, drugačijih navika i porekla.

S kim će početi da se druže, odnosno u kakvo će društvo „upasti“ jako je važno jer će izuzetno uticati na život tinejdžera, a samim tim i čitave porodice. Adolescenti kopiraju svoje vršnjake, pa ako počnu da se druže sa „problematičnom“ grupom, tvrde psiholozi, vrlo je verovatno da će preuzeti taj model ponašanja.

To će se odraziti na njihove ocene i uspeh u školi, koncentraciju, odnos sa roditeljima. Istraživanja pokazuju da deca koja se druže sa vršnjacima sličnih interesovanja, radnih navika i odnosa prema školi, imaju manje šanse da „upadnu“ u nevolje i imaju manje problema sa gradivom. Zato je jako važno da čim vaše dete počne da pominje nove prijatelje, saznate što više o njima. Nije loše ni da insistirate da ih dete pozove kući, kako biste ih upoznali i bolje procenili.

U...

Opširnije http://bit.ly/u7YIcw

 

 

Slični postovi

Kako red rođenja deteta utiče na razvoj njegove ličnosti i ponašanje

Želim da vakcinišem dete od 3 godine sa prevenar 13 vakcinom prvi put

Šta kada dete počne da piški u gaćice?

Besežitis kod beba - Pitajte pedijatra

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.