Online shop

Tinejdžeri: Ludi od ljubavi

Tinejdžeri: Ludi od ljubavi

Ž.P. | 05. decembar 2011. 13:09 | Komentara: 0

Zaljubljeni tinejdžeri su impulsivniji, troše više novca, spavaju dva sata manje, ali su i kreativniji i efikasniji u rešavanju zadataka

A ko vaš tinejdžer izjavi da je „ludo zaljubljen“ ta konstatacija nije daleko od istine, tvrde naučnici. Naime, istraživanja pokazuju da se adolescenti specifično zaljubljuju, što menja njihovo ponašanje do te mere da se ono može uporediti sa maničnim stanjima koja prate neka psihička oboljenja! Naravno, nije to ni izbliza ozbiljno kao psihički problemi, ali „hemijski koktel“ koji prave hormoni kada se tinejdžeri zaljube, potpuno menja njihovo ponašanje.

Profesor Serž Brend sa Univerzitetske psihijatrijske klinike iz Bazela obavio je istraživanje na 113 tinejdžera, ispitujući njihove navike, ponašanje i san. Rezultati su pokazali da su zaljubljeni tinejdžeri potpuno drugačiji od onih koji to nisu. Impulsivnije se ponašaju, troše više novca i spavaju dva sata manje od adolescenata koji nisu zaljubljeni. Ipak, ispitivanje je pokazalo i pozitivne efekte ljubavi, pa su zaljubljeni kreativniji i efikasniji u rešavanju zadataka.

Zaljubljeni adolescenti ne razlikuju se mnogo od pacijenata koji pate od maničnih stanja. Zaključili smo da ljubav u njihovim mozgovima pravi toliki haos da se u trenutku menjaju navike, stavovi, ponašanje. To bi roditelji trebalo da uzmu u obzir kada razgovaraju sa svojom decom, jer ukoliko očekuju stabilnu i razložnu komunikaciju, u velikoj su zabludi. Ostaje im samo da shvate da su ljubavi njihove dece najveće, neponovljive i najvažnije na svetu, jer one u tinejdžerskim mozgovima zaista jesu takve“, kaže vođa istraživanja.

Neka ispitivanja pokazuju da tinejdžeri najintenzivnije preživljavaju neostvarene ljubavi i da su im one mnogo čvršće urezane u sećanje, jače čak i od prve ljubavi koja se pamti zauvek. Odbijanje jako teško podnose i zbog toga im je potrebno više razumevanja i pažnje od strane najbližih kako bi to prevazišli. Ukoliko nemaju podršku, neuzvraćena ljubav do te mere može biti...

Opširnije http://bit.ly/tT7rZp

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.