gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica


Spisak vrtića

PDFŠtampaEl. pošta

( 11 Glasova )
Spisak vrtića, 2.5 out of 5 based on 11 votes . MamaiBeba.rs

Ovde možete videti spisak vrtića u Srbiji po gradovima.

Ukoliko se Vaš vrtić ili igraonica ne nalazi na našem spisku, možete nam se kontaktirati na mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Spisak vrtića - Beograd

Spisak vrtića - Novi Sad

Spisak vrtića - Ostali Gradovi

 

Prvi dan u vrtiću bez suza i vikeSvakodnevni odlazak u vrtić može biti vrlo traumatično iskustvo za vaše dete te ga je zbog toga potrebno pripremiti. Svako je dete drugačije i drugačije će reagovati kada ga ostavite u vrtiću, i odete svojim putem, no koliko god ono bilo prilagodljivo novoj okolini, dete će prvih dana doživeti određeni šok.

Sve te velike promene u njegovom malom životu možete ublažiti određenim aktivnostima koje morate preduzeti pre samog odlaska u vrtić. Vreme pripreme neka bude zabavno, jer u toj dobi, učenje za decu ne sme biti naporno i dosadno. Takođe, dete ne sme misliti da je svaka aktivnost učenje i da svaki vaš izlazak napolje ima edukacijsku svrhu. Ono što je najvažnije je da dete pripremite na slušanje, da se drži uputstava i da se slaže s drugom decom

 

Grupne aktivnostiSva predškolska deca moraju se slagati s drugom decom. Ukoliko vaše dete nije provodilo mnogo vremena s drugom decom, aktivnosti kao što je deljenje igračaka i slatkiša, izmena pozicija u igri, čekanje na red i složno igranje s drugom decom, mogu biti vrlo teške. Pomozite svojem detetu da se privikne na grupne aktivnosti i da nauči da bude deo grupe i to na način da ga odvedete na igralište i u park da se igra s drugom decom, da organizujete igranje s drugim vršnjacima.

 

Umanjite detetov strahVrlo se retko događa da dete nije barem malo uznemireno kada započinje da odlazi u vrtić. Pokušajte da mu ne govorite da će se u vrtiću provesti kao nikad do sad i da se nema čega bojati, jer ćete time samo umanjiti brige svog deteta. Umesto toga pokušajte da ga smirite informacijama o tome šta može da očekuje u vrtiću. Pričajte o tome šta može očekivati kada dođe u školu, kuda će ići, šta će tamo raditi, s kim će biti u grupi. Pre nego što krene u vrtić, posetite mesto gde će ići, barem jednom i to po mogućnosti kada su unutra deca i vaspitačice. Neka se upozna s vaspitačicama i oseća dobrodošlo. Pronađite u knjižari slikovnice koje pričaju o odlasku u vrtić i čitajte mu.

 

Poseban „pozdrav“Ukoliko je ovo prvi put da ostavljate dete samo bez vašeg prisustva, postoji mogućnost da će se dete brinuti da se nećete vratiti po njega ili da ćete se na putu izgubiti i da se nećete znati vratiti po njega. Objasnite mu da ćete sigurno doći po njega pre povratka kući i da sigurno znate put do njegovog vrtića. Smislite neki poseban pozdrav pre nego ga ostavite u vrtiću, kao što je „daj pet“ ili na primer da mu kažete neki poseban pozdrav ili načinite nekakav gest.

U prvim danima vrtića, uzmite malo više vremena za spremanje. Što je smirenija atmosfera kod kuće, to će rastanak u vrtiću biti lakši i „bezbolniji“. Iako ćete možda doći u napast da se iskradete iz vrtića bez da mu barem mahnete za pozdrav, ni ne pomišljajte na to. Samo će se još više uznemiriti kada shvati da vas nema. Obavezno naglasite da se opraštate od njega, no nemojte ga vući u stranu ili mu bilo kako davati do znanja da ste uznemireni ili žalosni što ga ostavljate u vrtiću. Učinite to sa samopouzdanjem i neka pozdrav bude kao nešto uobičajeno. Dete će slediti vaš primer.

 

Čitanje, slušanje, koncentracijaU većini vrtića barem jednom na dan postojaće period kada će se čitati i pričati priče. Ukoliko mu do sada niste čitali kod kuće, počnite! Naime, detetu će taj ritual u vrtiću biti poznat i neće imati problema s prilagođavanjem i pažnjom. Takođe, deca koja nemaju iskustva s knjigama, kasnije teže nauče da pišu i čitaju.

S obzirom da predškolska deca ne čitaju sama, nego im netko čita, moraju naučiti da slušaju šta se čita i prate priču. Čitanjem na glas svom detetu jako je dobar način da ga naučite da sluša. Potražite knjige u kojima će se ponavljati određene fraze, a kada ih nakon nekog vremena nauči, recite mu neka čita s vama i neka vas nadopunjava. Na primer, u priči „Vuk i tri praseta“ vi glumite vuka, a dete neka glumi prasiće. Možete stati s čitanjem na sredini priče i pitati ga kako će priča završiti i što će se sledeće dogoditi, što će mu pomoći u razvijanju mašte, ali i pamćenja.
comments