Zdravlje Dece

Danas mali gimnastičari, sutra možda budući olimpijci

Svaki roditelj želi da mu dete bude uspešno i zadovoljno. Često roditelji u svojim preambicioznim očekivanjima pomisle da će im dete čim ode na prvi trening odmah postati vrhunski sportista sa gomilom osvojenih medalja.

A da li ste znali da uspeh gradi samopouzdanje? Isto tako možemo da posmatramo stvari i u ogledalu, pa možemo da kažemo da samo osobe sa pravilno izgrađenim samopouzdanjem mogu da nižu uspehe.

Ritmička gimnastika


Naime, da se vratimo na početak priče, deca imaju potrebu da se kreću i da budu aktivna – to je prirodno. Sticajem okolnosti i modernim načinom života naša deca su sve više prinuđena da sede, kako u školi ali po inerciji i kod kuće sve više mladih obitava za računarom i na krajnje beskoristan način troše svoje dragoceno slobodno vreme.

Svesni roditelji znaju koliko je fizička aktivnost bitna i u kojoj meri može biti jako sredstvo za pravilan razvoj ličnosti deta i čoveka. Sport za decu predstavlja vaspitnu i socijalnu aktivnost tokom koje uspostavljaju korelaciju između korisnosti vežbanja, zdrave ishrane i opšteg uspeha. Dete u pozitivnom sportskom okrženju preko motoričkih vežbi razvija IQ ali i druge različite vidove inteligencije, kao što su socijalna, emotivna itd.

Pročitaj sve

Ritmička gimnastika – kraljica sportova za devojčice

Podela sporta na muške i ženske u principu ne postoji ali u ponudi stoje neke rekreativne aktivnosti kojima se isključivo bave devojčice. Ukoliko ste u potazi za programom na kojem će Vaša mezimica moći da stekne određene veštine i znanja – preporučujemo Vam da razmislite o ritmičkoj gimnastici.
Ritmička gimnastika

Ritmička gimnastika se preporučuje devojčicama već od četvrte godine. Veoma je važno da fizička aktivnost od početka postane sastavni deo dečijeg života. Bavljenje sportom pogodno utiče na pravilan psiho – fizički razvoj deteta. Bavljenje ovim sportom devojčice otkrivaju neke svoje talente za koje nisu ni znale da postoje.

Redovnim odlascima na treninge devojčice u svakom trenutku dobijaju određena znanja i veštine koje mogu da primenjuju na bilo kom životnom polju. Dakle, korist bavljenja ovim sportom je višestruka. Gimnastika je takođe dobar način za održavanje kondicije, dovođenje linije na zavidni nivo, kao i otkrivanje dodatne ženstvenosti, kada su u pitanju devojke i žene.

Pročitaj sve

Zoonoze - prenosive bolesti sa životinje na decu

Privrženost nekog drugog bića poseban je osećaj koji svi volimo, a naročito deca, koja se kroz igru pokušavaju sporazumeti i brinuti o svome kućnom ljubimcu. To je osećaj brige kroz koji dete uči poštovati svet oko sebe, jer ne kaže se bez veze, ako ne voliš životinje ne voliš niti ljude.

Zoonoze - bolesti prenosive sa životinja na decu

Premda su višednevne šetnje ili odlazak na dug put ponekad svojevrsno opterećenje, posedovanje kućnog ljubimca je uvek velika radost i zadovoljstvo čitavoj porodici.
Jedna od negativnih strana posedovanja kućnog ljubimca su zoonoze. Zoonoze su zarazne bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama, te mogu prelaziti sa jednih na druge i obrnuto.
Naša genetska karta ne dozvoljava većini zaraznih bolesti da prelazi sa životinje na čoveka, ali manji broj njih je ipak univerzalan.

Najčešće zoonoze

1. Bolest mačjeg ogreba je bakterijska infekcija koju u 90% slučajeva prenose mačke, a puno ređe i psi. Ta bolest je obično povezana s ogrebotinom, ugrizima ili izlaganjima mačjoj slini. Uzročnik je bakterija imena Bartonella Henselae. Kod većine obolelih na koži se stvara jedna ili više papula koje traju  od 1-3 nedelje. Nakon 2-3 nedelje javljaju se regionalno povećani limfni čvorovi. Istovremeno sa povećanjem limfnih čvorova javljaju se opšti simptomi (umor, glavobolja, gubitak tečnosti, povišena temperatura). Bolest je obično samoizlečiva, ređe komplikacije su upalne promene na jetri i slezeni ili čak na srčanim zaliscima i na mozgu, a to je njen atipični oblik. Ukoliko povećani limfni čvorovi duže potraju leči se antibioticima (rimfapicin i azitromicin).

2. Mikrosporoza je gljivična infekcija kod životinja, a čoveka može zaraziti jedna vrsta i to Microsporum canis koji se nalazi kod mačke i kod psa. Prenosi se dodirom zaražene životinje. Zaražena područja su obično bez dlake uz ljuštenje kože. Zaraženi deo kože čoveka je razmerno pravilno okrugao s tačkastim crvenim rubom, a u sredini je koža suva i ljuskava pa izrazito svrbi. Često se nalazi na rubovima glave gde tada kosa zna otpasti. Leči se antimikoticima  (lekovi protiv gljivica) u obliku krema, a ako ne prođe u roku par nedelja uzimaju se antimikotici.

Pročitaj sve

Trebamo li zadržavati vetrove?

Svaki čovek u svom probavnom sistemu, nakon uzimanja hrane i njene prerade,Trebamo li zadržavati vetrove? ima gasove koji se delom apsorbiraju u crevima, a delom izlaze iz organizma podrigivanjem ili preko debelog creva. Prerada hrane ima svoj istančani redosled koji je, zbog današnjeg stila života i loših prehrambenih navika, vrlo često narušen. Upravo zbog toga, u probavnom sistemu, nastaju velike količine gasova koji se obilno ispuštaju. Taj se proces ispuštanja naziva flatulencija (od lat. flatus – vetar), meteorizam (grčki meteorizein – naduti, dizati u vis), nadutost trbuha, a u narodu se uobičajeno koriste reči  ispuštanje vetrova, ili naprosto vetrovi (prema lat.  flatus - vetar).

Kako nastaju vetrovi?

Gasovi mogu nastati na razne načine kao na primer: gutanjem vazduha prilikom prebrzog uzimanja hrane. To stanje se naziva – aerofagia i javlja se kod osoba koje imaju psihosomatske probleme te nastaje kao rezultat anksioznosti i loših neurotskih navika nepravilnog žvakanja, gutanja hrane i srkanja tečnosti.
Gasovi nastaju kod prisutnosti većih količina bakterija u crevima, kod raznih bolesti kao što su gastritis, čir na želudcu (čir ili ulkus, smatra se bolest današnjice zbog neredovitih obroka među ostalim uzrocima), malapsorpcija (smanjena apsorpcija hranjivih materija zbog poremećaja sluznice creva), celijakija, upalne bolesti creva (ulcerozni kolitis, chronova bolest), bolesti gušterače, jetre i slično.

Brojne priraslice i funkcijski poremećaji (iritabilni kolon) dovode do učestalih vetrova. Do nadutosti dovode i bolesti uzrokovane parazitima rasprostranjene među decom, zbog nedovoljnog pranja ruku. Vrlo retko, ali moguće, uzrok vetrovima može biti i bolest srca.
Upotreba nekih lekova, pogotovo laksativa ako se neprimereno koriste, dovodi do poremećaja crevne flore i nadutosti. Namirnice bogate celulozom, npr. hleb, potom pasulj, brokuli, artičoke, kruške, šljive, kelj, rotkvica, kupus… kao i veštački aditivi, zamene za prirodni šećer (žvakaće gume i slatkiši) dovode do vetrova.
Obrok bogat ugljenim hidratima takođe uzrokuje vetrove. Naime, enzimi u tankom crevu nisu u mogućnosti razgraditi ugljene hidrate do kraja, zbog čega oni dolaze u debelo crevo gde ih bakterije razgrađuju i oslobađaju ugljen dioksid, vodik i metan – a to su osnovni sastojci gasova.
Pomnim ispitivanjem utvrđeno je da pušanje utiče na nastanak učestalih flatulencija. Pročitaj sve

Ja rastem!

Detetovo držanje se mora pratiti od, kakao se kaže, malih nogu, to jest od prve godine života. Ja rastemUpravo u tom periodu kičmeni stub deteta dobija konačan oblik. Kičmeni stub odraslog čoveka ima četri ravnomerne krivine. Dve okrugline, čija su ispupčenja okrenuta napred nazivaju se lordozama, a dve okrugline čija su ispupčenja okrenuta nazad – kifozama.

Dete se rađa sa gotovo pravim leđima, a lukovi počinju da se formiraju tek pošto odgovarajući  deo kičmenog stuba počne da preuzima na sebe statičko opterećenje. Na primer, vratna lordoza se oblikuje kada beba pokušava da drži glavicu, grudna kifoza – kad već može da sedi. Ostale krivine se formiraju u procesu hodanja. Lekar će vam reći da li se pravilno razvija lokomotorni aparat i, ukoliko je potrebno, uputiće vas na lečenje. Postoji mnoštvo situacija kada je detetu potrebna ortopedska korekcija kičmenog stuba, to su i urođene mane u razvoju, i nasledne bolesti, i traume prilikom rođenja.

Veoma često su ove patologije tako maskirane, da ih neuvežbano oko lekara-pedijatra opšte prakse neće ni primetiti. Upravo zato bebu treba da pogleda specijalista. Pročitaj sve

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.