Online shop

15 saveta o igračkama

Treba biti posebno oprezan kada se kupuju igračke za decu mlađu od tri godine.

1. Ne kupujte ”jeftino đubre”. Često je bolje kupiti poznate marke u specijalizovanim prodavnicama. Budite posebno oprezni ako ipak kupujete igračke na pijaci ili na drugim privremenim prodajnim mestima.

 15 saveta o igračkama

 

2. Prvo pitajte pa onda kupite. Tražite informacije o igračkama u prodavnici. Tražite uputstva za rukovanje, po mogućstvu u pisanoj formi. Sva upozorenja trebaju biti na srpskom jeziku.

 

3. Mekane životinje i lutke trebaju podnositi pranje. Oči, njuške, dugmad i ostale detalje trebaju biti dobro pričvršćeni.

 

4. Nemojte kupovati igračke od krhke, lako lomljive plastike. Deci mlađoj od tri godine potrebne su igračke koje su posebno izdržljive. One trebaju da izdrže da ih dete baca, lupa i grize a da se ne polome.

 

5. Bacajte tanka plastična pakovanja pre nego što ih dete dohvati. Bacajte takođe i polomljene igračke.

 

6. Skinite takođe sve plastične oznake, plastične niti koje drže cedulje sa cenama, kao i drugo. Sitne stvarčice koje mogu otpasti i koje dete može strpati u usta mogu biti opasne.

 

7. Budite oprezni sa predmetima u Kinderjajima. Mogu biti opasni ako se zaglave u grlu deteta.

 

8. Na zvečkama, cucle-prstenima i drugim igračkama za decu koja još ne sede sama, ne smeju biti nikakvi delovi koji su ispupčeni ili lepljeni i koji se mogu skinuti i zapušiti disajne puteve, ako ih dete strpa u usta.

 

9. Uzmite igračku u ruke. Materijal kojim je igračka napunjena obično pucketa ako je opasan (na primer plastične kuglice), ili se oseća kao zrnat. Pitajte prodavača čime je igračka napunjena. Ne sme biti ni loše ušivenih šavova koji se mogu otparati. Probajte sami da ih malo povučete. Na mekanim životinjama slaba tačka je često šav između nogu.

 

10. Lopte i druge okrugli predmeti trebaju u najboljem slučaju biti najmanje 5 centimetra u prečniku.

 

11. Budite sumnjičavi prema mekanoj plastici koja smrdi. Razlog može biti da igračka sadrži štetne hemikalije.

 

12. Krede, drvene bojice, olovke i slično trebaju biti namenski za malu decu. Olovke za odrasle mogu biti opasne ako ih dete posisa ili poliže ili ako crta sa njima na svojoj koži.

 

13. Konopci i uzice na igračkama, dečjem krevetcu i dečjim kolicima ne smeju biti duže od 22 centimetra. Ovo važi i za igračke za malu decu na kojima su omče, čvorovi ili nešto drugo što se može pretvoriti u omču oko vrata deteta.

 

14. Kada dete počne samo da se uspravlja na ruke i kolena u svom krevetcu, t.j. od prilike kad bude imalo šest meseci, sklonite igračku koja je zategnuta preko celog krevetca. Dešavalo se da su deca visila preko takvih igračaka i da im je pretila opasnost da se uguše.

 

15. Pokušajte izbegavati igračke jakog zvuka. Pištolji, mobilni telefoni i piskave životinje mogu oštetiti sluh deteta. Kontaktirajte savetovalište za potrošačka pitanja u svojoj opštini ako imate neka pitanja u vezi igračaka i sigurnosti.

 


Autor: Konsumentverket

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • MALI GENIJE SR EDUKATIVNA IGRA ISTRAŽI SUNČEV SISTEM LISCIANI RS46263

  • Crybabies - plačljivica Minnie (IM97865)

  • Marcelin muzička igračka kravica (yl-331a)

Slični postovi

Igračke - da, ali koje

Igračke za kupanje treba prati

Opasnost od otrovnih igračaka: Kadmijum

Igračke sa oznakom CE sigurne igračke!

Vodič za kupovinu igračaka

5 najzanimljivijih igračaka

Kako odabrati igračke prema uzrastu deteta

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.