Šta su male boginje?

Ko oboleva od malih boginja?

Od malih boginja oboleva samo čovek. Smatraju se bolešću dečjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu.

U kojim delovima sveta se javljaju male boginje?


Male boginje su i dalje vodeći uzrok smrti među bolestima koje se mogu sprečiti vakcinacijom. Više od 1 milion dece svake godine umire od malih boginja, posebno pothranjena deca čiji imuni sistem nije u stanju da se izbori sa infekcijom. Zbog toga se oko 98% smrtnih slučajeva dešava se u zemljama u razvoju, uglavnom u zemljama Afrike.

U mnogim zemljama Evrope male boginje su i dalje značajan javnozdravstveni problem, zato što stepen obuhvata vakcinacijom njie adekvatan. Zbog toga neke evropske zemlje i dalje registruju epidemije malih boginja.

U AP Vojvodini male boginje nisu registrovane od 2000-2006. godine. U 2007. godini epidemija malih boginja se javila nakon importovanog slučaja iz Bosne i Hercegovine.Uzrok epidemije je nizak obuhvat vakcinacijom u nekim periurbanim delovima grada.

Kako se male boginje šire?

Virus malih boginja se vrlo lako širi sa osobe na osobu najčešće putem kapljica koje se stvaraju prilikom kašljanja i kijanja.

 

Simptomi

Prvi simptomi se javljaju 10-12 dana nakon inkubacije. Bolest u početku liči na prehladu sa curenjem iz nosa i blagom temperaturom. Oči mogu postati crvene i osetljive na svetlo. Kako bolest napreduje, obično 3-7 dana bolesti, temperatura može da poraste i do 39-40 stepeni Celzijusa. Javlja se ospa koja traje 4-7 dana. Ospa obično počinje na licu i širi se po celom telu. Male bele tačkice (Koplikove mrlje) mogu se takođe pojaviti na sluznici usne duplje u početku bolesti. Posle infekcije ostaje doživotan imunitet.

Kod malih boginja može se javiti sekundarna infekcija unutrašnjeg uha, proliv, bronhitis i blaga upala pluća. U nekim slučajevima, (1 na 1000), kod obolelih od malih boginja može se razviti infekcija moždanog tkiva- encefalitis. Veoma retko, virus može prouzrokovati subakutni sklerozirajući panencefalitis,propadanje nervnog i moždanog tkiva.

U 2005. godini u zemljama Evropske unije prijavljena su 4 slučaja sa encefalitisom i 13 slučajeva smrtnog ishoda uzrokovanih malim boginjama.

Kako se male boginje mogu sprečiti?

Zahvaljujući vakcini protiv malih boginja broj obolelih se iz godine u godinu smanjuje, ali u mnogim zemljama obuhvat vakcinacijom nije dovoljan da spreči prenošenje virusa i javljanje ovog oboljenja. Vakcina se daje zajedno sa vakcinom protiv zaušaka i rubeole (MMR,Morupar,Trimovax).

Dve doze vakcine su neophodne za zaštitu. One obezbeđuju dugotrajan imunitet. U većini evropskih zemalja prva doza se daje između 12 – 15 meseci starosti, a druga doza (revakcina) između 4-7 godine.

U našoj zemlji prva doza vakcine se daje sa napunjenih 12 meseci. Vakcinaciju je potrebno sprovesti odmah nakon prvog rođendana. Druga doza vakcine (revakcina) se daje pred upis u prvi razred osnovne škole, odnosno u 7. godini život. Deca, koja prethodnih godina nisu primila vakcinu u 7. godini života, revakcinišu se prema starom zakonskom propisu, u šestom razredu osnovne škole, odnosno u 12. godini života. Obaveznoj vakcinaciji podležu sva deca do 14 godine života. To znači da svako dete pre završene osnovne škole u zdravstvenoj dokumentaciji treba da ima upisane dve doze ove vakcine (MMR, Morpar,Trimovax).

Da li je MMR vakcina sigurna?

MMR vakcina je sigurna i efikasna. Ima veoma malo nuspojava. Prijavljenje su blage reakcije kao što su temperatura, crvenilo i otok na mestu davanja vakcine. Veoma je mali rizik od ozbiljnih komplikacija koje se mogu javiti posle vakcinisanja. Veći je rizik od komlikacija kod obolelih od malih boginja nego posle primanja vakcine. Novinski natpisi iz 1998. godine koji su tvrdili da postoji veza između MMR vakcine i autizma u nekim zemljama, narušili su poverenje javnosti u ovu vakcinu. Kasnija istraživanja dokazala su da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma. Danas sve zemlje sveta sprovede sistemsku imunizaciu protiv malih boginja u cilju zaštite kako pojedinaca tako i populacije.

Izvor: Institut za javno zdravlje Vojvodine

 

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.