Šta je šarlah?

Postoje bolesti koje su specifične za dečiji uzrast. U takve bolesti spada i šarlah. Šarlah je uobičajena zarazna bolest detinjstva. Izaziva je bakterija beta-hemolitički streptokok koji pripada grupi A, a karakteriše je pre svega osip. Streptokoke mnogo češće uzrokuju samo upalu grla. Infekcija kod šarlaha je praćena bolom u grlu, glavoboljom, povraćanjem i groznicom. Streptokok proizvodi toksine koji izazivaju crveni osip i crvenilo lica po kome je šarlah i dobio ime. Period inkubacije je relativno kratak, i uglavnom je to od jednog do tri dana. Osip se obično pojavi u toku prva dva dana trajanja bolesti i može trajati do sedam dana. Pojavljuje se najpre oko vrata, ispod ruku ili na preponama i zatim se širi po celom telu. Dlanovi i tabani su obično pošteđeni. Osip je svetlocrvene boje sa malim kvržicama pa to izgleda kao "brusni papir". Često se pojavljuju crvene linije na kožnim pregibima oko vrata ili laktova. U roku od 10 dana, koža počinje da se ljušti kao posle opekotina od sunca.

 

Rizična grupa
Oba pola su podjednako podložna infekciji.

Starost dece
najčešće se javlja kod dece između 4 i 8 godina.
80% dece razvije doživotna zaštitna antitijela protiv streptokoknih pirogenih egzotoksina do 10-e godine života.
Ono što je primećeno je da se šarlah retko javlja kod dece mlađe od 2 godine zbog prisutnosti majčinskih antiegzotoksinskih protivtela.

Simptomi bolesti
Glavni simptomi uključuju:
• bol u grlu,
• temperaturu,
• osip.

Osip koji nastaje je sitan, izdignut, crvene boje. Pojavljuje se uglavnom na vratu, grudima, ispod ruku, laktova i u unutrašnjosti bedara. Obično se ne javlja na licu, ali je lice izrazito crveno. Koža se obično ljušti na prstima nogu i ruku. U početku, jezik može imati sloj bele boje sa povećanim crvenim tačkicama i opisan je kao jagodasti jezik. Tokom lečenja, beli sloj otpada sa jezika i on dobija tamnocrvenu boju, pa se u toj fazi naziva malinasti jezik.

Potrebne analize
Mikrobiološka analiza brisa grla ostaje zlatni standard za potvrdu A grupe streptokoknih infekcija gornjeg dišnog sustava.
U te svrhe koristi se brzi antigenski test (BAT) koji služi za brzu dijagnozu i trenutno prepisivanje antibiotika.
Testovi na streptokokna antitela se koriste da se potvrdi prethodna infekcija streptokokima grupe A.
Korisna je i kompletna krvna slika.

 

Lečenje šarlaha
Šarlah se leči pre svega antibioticima, pre svega penicilin kao lek izbora. Upotrebom antibiotika sprečava se pojava komplikacija i širenje šarlaha na drugu decu i članove porodice. Potrebno je dete obavezno odvesti kod lekara kako bi se dobio pravilan tretman Uz upotrebu antibiotika, šarlah se lagano i efikasno liječi. To obično nije ozbiljna bolest, i ako se pravilno leči traje nedelju dana a nekad i manje.

Komplikacije
Vrlo se rijetko bakterija širi u druge dijelove tela. Ako se ipak proširi, rezultat može biti infekcija uha, sinusitis. Ostale komplikacije su reumatska groznica ili akutni glomerulonefritis tj.upala bubrega.

Prevencija
Bakterija se širi direktnim kontaktom sa inficiranim osobama ili kapljično ako zaražena osoba iskašljava. Stoga izbegavajte kontakt sa zaraženim osobama, izoliujete bolesnu djecu iz vrtića i škole.

Izvor:   M.P.

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.