Uvećane limfne žlezde kod dece

Uvećanje perifernih limfnih žlezda kod dece je česta pojava u svakodnevnoj pedijatrijskoj praksi i razlog zabrinutosti roditelja. Limfne žlezde kod dece

Deca su stalno izložena dejstvu raznih mikroorganizama. S obzirom na lokalizaciju i strukturu, limfni čvorovi funkcionišu kao zaštitno- filtracijski sistem, koji sprečava širenje infekcije. Infekcija dovodi do uvećanja limfnog tkiva koje drenira zahvaćeno područje.

Limfno tkivo sa uzrastom varira u svojoj veličini. Limfni čvorovi su dobro razvijeni već na rođenju, ali se ne palpiraju (pipaju). Stalna izloženost antigenima uzrokuje njihov rast u dečijoj dobi, s vrhom od oko 8-12 godina. U pubertetu se limfni čvorovi postepeno smanjuju, što se nastavlja tokom daljeg života.

Ukoliko je dete mršavije uvećani limfni čvorovi se mogu i videti, a inače se otkrivaju pipanjem. Mogu se naći na vratu, pazušnim jamama i preponama. Njihovo uvećanje u nekim anatomskim regijama ( kao što su npr. ispod ili iznad ključne  kosti) mogu biti patološke prirode i zahtevaju detaljno ispitivanje.

Bakterijske infekcije gornjih disajnih puteva (gnojna angina, upala ždrela, srednjeg uha) i upalni procesi u usnoj duplji, dovode do uvećanja limfnih žlezda na vratu ili ispod donje vilice. Otečene žlezde su bolne na pritisak. Izlečenjem osnovnog oboljenja postepeno dolazi do smanjenja uvećanih žlezda. Bakterijske infekcije kože takođe mogu da dovedu do uvećanja regionalnih limfnih žlezda. Infekcije u predelu kose dovode do uvećanja potiljačnih limfnih žlezda, a u predelu ruke i šake -  pazušnih limfnih žlezda. U području pazuha se povremeno viđa „besežitis“ – uvećanje limfnih žlezda kao reakcija na BCG vakcinu. Najčešće prolazi  spontano nakon više nedelja, a ređe je potrebna hirurška intervencija.

Bakterijske infekcije kože na donjim ekstremitetima iznad kolena, dovode do uvećanja limfnih žlezda u preponama.

I virusne infekcije su čest razlog uvećanja limfnih žlezda. Najčešće su to infekcije respiratornim virusima, infektivna mononukleoza, ređe rubeola, zaušci, morbili i dr.

Česte infekcije gornjih respiratornih puteva dovode do uvećanja limfnih žlezda u predelu zadnje strane vrata, što ne predstavlja ozbiljan patološki nalaz.

Znatno ređi uzroci uvećanja limfnih žlezda kod dece su druge infekcije (gljivične, parazitarne, tuberkuloza), neke neinfektivne bolesti i maligni procesi.

Prema tome, uvećane limfne žlezde kod dece su najčešće posledica različitih bakterijskih i virusnih infekcija, sa čijim izlečenjem dolazi do njihovog smanjenja, a znatno ređe označavaju početak nekog ozbiljnijeg oboljenja.

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.