Žare i pale (afte kod dece)

BOLNE ranice u ustima, takođe poznate kao afte,Žare i pale (afte kod dece) spadaju u obolenja usne duplje koje pogađaju i muče veliki broj ljudi, najčešće adolescenata. Češće su im sklone osobe ženskog pola.

Šta su afte i zbog čega se javljaju?

Afta je povratna ulceracija (ranica) u usnoj duplji. Pojam „afta“ potiče od starogrčke reči, koja u prevodu znači „pali ili gori“. Uzrok pojavljivanja afti je NEPOZNAT. Neka istraživanja su, ipak, postavila pretpostavke o konkretnim uzrocima, koji mogu dovesti do aftoznih promena: određeni tipovi anemija, dijabeta, oboljenja digestivnog trakta, imunodeficijentna stanja, ishrana bogata glutaminima, endokrini disbalansi (visok nivo progesterona), stres, bakterijske i virusne infekcije, alergije, nasledna sklonost ...

Da li su deca podložnija ovim promenama?

Afte su uglavnom oboljenje mlađe populacije. Pored dece i adolescenata (od 10. do 19. godine) istraživanja su pokazala da je najveći broj obolelih između 20. i 40. godine. Posle 40. godine ova bolest je sve ređa, dok se posle 60. godine afte skoro i ne javljaju. Šest puta su češće kod žena nego kod muškaraca. Visoka učestalost afti kod dece može se dovesti u vezu sa navikom stavljanja prstiju u usta i lošijom higijenom ruku.

Da li su češće leti?
Epidemiološka istraživanja nisu zabeležila vezu između učestalosti pojave afti i određenog doba godine. Gde se sve mogu da pojave?
Promene se lokalizuju na skoro svim delovima usne duplje. Najčešće se javljaju (oko 3/4 slučajeva) na vrhu i ivicama jezika, sluzokoži obraza i usana. Ređe se javljaju na mekom nepcu, podu usne duplje, jezičnoj resici i desnima.

Kako izgledaju i da li bole?
Afta je čir kružnog ili ovalnog oblika, pravilnih I oštrih ivica, od okoline jasno ograničen crvenim prstenom (zona zapaljenja). Ivice čira su pravilne i oštre. Dno je prekriveno slojem fibrin (protein krvi odgovoran za zgrušavanje) žućkaste boje. Ukoliko se te naslage pokušaju ukloniti nastaje krvarenje. Mogu biti različitih veličina - od veličine zrna prosa do veličine metalnog novca. Ove lezije su izuzetno bolne. Bolovi se pojačavaju prilikom govora, ishrane kao i pri svakom pokretu obraznih mišića. Izuzetno retko može doći do temperature, drhtavice i pojačanog lučenja pljuvačke. Mogu se javiti neki upozoravajući znaci – izvesno peckanje i nelagodnost, posle čega sledi crvenilo i otok, kao uvod za pojavljivanje afte.

Na koji način se leče i koliko traje lečenje?

Još nije pronađen nijedan lek niti način lečenja kojim se afte mogu uspešno izlečiti. Uglavnom se koriste simpomatski lekovi kako bi se ublažili simptomi, koji prate afte. Najefikasniji u otklanjanju tegoba su preparati na bazi cinka ili srebro - nitrata, koji ubrzavaju keratinizaciju (zarastanje). Bol se tretira primenom površinskih anestetika. Može se uključiti i lokalna ili sistemska primena kortikosteroida, imunostimulacijska i vitaminska terapija.
Lečenje se može obaviti i u jednoj seansi tretmanom diodnim laserom, kojim se one potpuno otklanjaju.

Da li afte prolaze ukoliko se ne leče?

Afte najčešće traju do 15 dana. Ako se leče obično prolaze za tri dana, dok u težim slučajevima mogu potrajati i do 30 dana. Zarastaju od periferije ka centru i ne ostavljaju ožiljke. Aftozne promene su, nažalost, povratne. Recidivi su različite dužine, a periodi bez aftoznih lezija mogu trajati po nekoliko meseci i duže.

Koja je najbolja prevencija afti?

Ukoliko je poznat konkretan uzrok afti moguće je preduzeti određene mere prevencije: poboljšan higijenski režim, imunostimulacija, korigovanje režima ishrane, izbegavanje supstanci koje bi mogle da sadrže alergene.

dr Ognjen Savić, stomatolog

Izvor: www.dr-ristic.com

1 komentara:

  • vladislav
    27.03.2013. 16:39
    moze li mi neko reci kako da detetu od 3 i po godine dajem daktanol gel za lecenje afti a ono nece nikako da ga stavi usta kao sto je prepisano terapijom?molim vas pomozite.ocajna mama.

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.