Online shop

Alergija na mleko i mlečne proizvode može se izlečiti?

Nekoliko kapljica mlečnog proteina ispod jezika, kod dece može biti lagani i bezbolan lek protiv alergije na mleko i mlečne proizvode. Tako tvrde rezultati istraživanja najpoznatije dečje klinike Johns Hopkins Children's Center - Univerziteta Duke. Alergije na kravlje mleko teško se tretiraju, a često ih se brka sa netolerancijom laktoze.


Alergija na mleko jedna je od najraširenijih alergija na hranu uopšte. Naučnici su deci starosti od 6 do 17 godina davali sve veće količine mlečnih proteina ispod jezika. Tretman je poznat kao SLIT (sublingvalna imunoterapija), a razlikuje se od oralne imunoterapije po tome što se mlečni protein umesto konzumiranja stavlja ispod jezika.


Iako ova terapija zahteva dalja istraživanja, čini se da je jednako uspešna kao i oralna terapija. Obe izazivaju alergijsku reakciju i trebaju se sprovoditi pod strogim lekarskim nadzorom, ali je sublingvalna terapija nešto manje riskantna jer se daju manje količine alergena. "Uzbuđeni smo zbog saznanja da oba pristupa pokazuju značajna poboljšanja kod dece koja imaju alergiju na mleko, ali uočavamo nešto bolju toleranciju kod dece na oralnoj imunoterapiji", kazao je voditelj istraživanja Robert Wood, te dodao: "Ipak, SLIT se pojavljuje kao novo oružje u našem arsenalu".


U istraživanju je učestvovalo 30 dece kojima se kroz nekoliko nedelja davao mlečni protein ispod jezika, s time da se određenoj grupi dece dodatno davala oralna terapija. Sva su deca pokazivala određenu alergijsku reakciju pa su nakon tri meseca bila podvrgnuta testiranju otpornosti na mleko. Deca koja su primala kapljice mlečnog proteina ispod jezika pokazala su značajan napredak pa su mogla popiti sedam puta više mleka uz blaže alergijske simptome, nego na početku istraživanja.Izvor: Johns Hopkins Children's Hospital

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Hrana sa niskim sadržajem holesterola

  • Najzdraviji recepti iz prirode za decu i mlade

  • Knjiga lečenje žitaricama: semenje zdravlja

Slični postovi

Mlečne formule - adaptirano mleko za bebe

Majčino mleko se čuva u frižideru tri dana

Povučene opasne flašice za mleko

Da li posle svakog podoja izmlazati mleko?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.