Online shop

Bolovi rasta su bezopasni

Sa "bolom zbog rasta" suočava se svako treće dete. Lekari ističu da su ovi bolovi bezopasni za zdravlje deteta.


Do sada još niko nije dokazao da rast pričinjava bol. Uprkos tome, lekari govore o "bolu zbog rasta" i veruju da se svako treće dete kad-tad suoči sa tim problemom. Kako da prepoznate da li je kod vašeg deteta reč o ovim bezopasnim bolovima?Da li je tačno da se zapravo ne zna šta stoji iza tzv. bolova zbog rasta?
Ne postoje laboratorijski testovi, niti metode snimanja koji bi ukazali na uzroke tegoba koje se najčešće javljaju u nogama. Naučnici su, međutim, prilično sigurni da su za njih odgovorni hormoni rasta koji se luče tokom noći. Oni podstiču brži rast, uzrokujući neku vrstu tenzionih bolova na pokosnici, tj. vezivnoj opni koja obavija kosti. Zbog toga se ovi specifični bolovi javljaju u ranim večernjim satima i tokom noći, piše "Blic".U kom uzrastu se obično javljaju bolovi?
Većina dece oseti tegobe u predškolskom uzrastu, ali ponekad one mogu da se jave i kod školske dece. Međutim, neretko su žrtve i deca uzrasta od tri do pet godina, kod koje je izuzetno teško utvrditi gde osećaju bol i od čega on potiče. Iza bolova u nogama može da se krije prelom, tzv. fraktura tipa "zelene grančice" kod koje pokosnica ostaje sačuvana (kad pokušate da prelomite mladu granu, ona pukne, ali ne potpuno, već ostane da se drži na onom delu grane koji se manje istezao prilikom delovanja sile - otuda ovaj naziv). Ako je dete, primera radi, iznenada osetilo bol u nozi dok je jurcalo sa drugovima po dvorištu, ne treba isključiti mogućnost preloma.

Da li je uvek moguće utvrditi mesto bola?
Ne, upravo to je tipično za ovaj problem. Ako pitate dete gde ga boli, ono to neće moći tačno da opiše. Bol se javlja negde između članka i kolena, veoma retko u predelu butina, a još ređe u šakama.

Šta je još tipično za ovu vrstu bola?
Bol uzrokovan rastom se ne javlja tokom dana, niti usled opterećenja. Ako se dete tokom šetnje požali na bol, onda verovatno nije reč o bolu zbog rasta. Taj bol, međutim, može da bude izuzetno jak ako su deca tokom dana bila fizički veoma aktivna. Tipično za ovaj bol jeste da se ne javlja odmah. Dete sedi za večerom ili na trosedu i počinje da se žali na bol, a sledećeg jutra se oseća sasvim dobro.Kako da pomognete detetu ako zbog bolova uzrokovanih rastom ne može da zaspi?
Slobodno mu dajte čepić paracetamola, a ako mu nakon toga ne bude bolje, bolovi su verovatno uzrokovani nečim drugim. Veoma efikasna su homeopatska sredstva, npr. Calcium phosphoricum u preporučenoj dozi. Ako bolovi potraju duže od tri nedelje, preporučuju se laboratorijske analize. Za bol zbog rasta je tipično i to da pauza između dva napada može da traje od nekoliko nedelja do nekoliko godina.

Šta ukazuje na to da se bol javlja iz drugih razloga?
Važno je da imate u vidu da postoje (delom teže) bolesti koje se takođe manifestuju bolovima u nogama, ali one mogu da se otkriju laboratorijskim testovima i radiološkim metodama.Bolovi koji se jave iznenada i ne mogu tačno da se lokalizuju, ali koji su toliko jaki da dete ne može da trči, mogli bi da ukažu na tzv. Coxitis fugax, u većini slučajeva, bezopasnu infekciju zgloba kuka, koja može da se javi u detinjstvu.Ako dete gotovo u milimetar precizno može da kaže gde ga boli, treba da obeležite to mesto hemijskom olovkom i odvedete ga kod lekara. Jutarnji bol i ukočenost zglobova takođe mogu biti signali upozorenja i njihov uzrok treba obavezno ispitati. Isto se odnosi na simptome, kao što su umor, bledilo i često povišena temperatura.Izvor: www.mondo.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • Kreativni set GIGA BLOCK 5u1 - Princess (AS27164)

  • Slatka kuhinjica (P-0267)

  • Dečija radionica modni studio (4M04720)

Slični postovi

Govor odrastanja

Groznica rasta

Ja rastem!

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.