Online shop

Dete boluje od celijakije

Ako dete često povraća, ima proliv, slabo raste i nemirno je, postoji znatna verovatnoća da boluje odcelijakije, bolesti koja je posebno česta kod dece. Kako bolest prepoznati na vreme i lečiti na odgovarajući način?

Šta je intolerancija (nepodnošljivost) na gluten?

• Celijakija (morbus coeliacum, lat.) je posledica abnormalne reakcije organizma na prisustvo glijadina, osnovnog sastojka glutena, belančevine koju sadže žitarice: pšenica, ječam, raž, zob.


• Bolest se prepoznaje pogoršanjem opšteg zdravstvenog stanja deteta nakon uvođenja žitarica u ishranu, ipak čim se iz detetovog jelovnika ukloni glijadin, dolazi do spontanog izlečenja, tj. ogranizam se oporavi sam po sebi.

 

• Poremećaj zahvata probavni sistem, a naročito tanko crevo koje je odgovorno za resorpciju (tj. prolaz u organizam preko crevne sluznice) svih prehrambenih materija (belančevina, masti, šećera, vitamina i mineralnih soli). Javlja se proliv, ponekad propraćen i povraćanjem.

 

• Uz manjak neophodnih prehrambenih materija kao posledice malabsorpcije, tj. prolaza sastojaka hrane kroz crevnu sluznicu, javljaju se i drugi simptomi koji su karakteristični za celijakiju: usporen rast, bledoća kože zbog slabokrvnosti.


• Uz navedeno javljaju se bolovi u zglobovima, upale na koži (ekcemi) posebno u naborima ruku i nogu, što izaziva svrab. Stanje se popravlja odmah nakon uvođenja dijetalnog režima primerenog celijakiji.

Mehanizam nastanka bolesti

• Bolest se najčešće javlja kod dece koja imaju predispoziciju za tu bolest nakon preranog susreta sa glutenom, što se događa kada se dečjem obroku dodaju ceralije (brašno, griz, zobne pahuljice) pre navršenih šest meseci. Organizam deteta u ranom dobu je preosetljiv i nije spreman primiti bez štetnih posledica ovakvu hranu.


• Simptomi celijakije posledica su delovanja antiglijadinskih antitela koju imunološki sistem ogranizma stvara u susretu sa glijadinom jer ga zameni za štetnu materiju što ta belančevina zapravo nije.


• Posledice ovih zbivanja su oštećenje sluznice tankog creva i gubitak crevnih resica (villi intestinales, lat.) preko kojih se odvija resorpcija većine hranjivih materija. Sluznica bez resica ili su one zadebljane i kratke pa ne može obavljati svoj zadatak i javljaju svi pomenuti simptomi.


• U prvim mesecima života dete ne sme dobiti gluten pa se stoga sve mlečne formule posebno ističu: „Ne sadrži gluten!“. Odojče može dobiti isključivo proizvode na osnovi prerađene riže  i kukuruza (rižine pahuljice, kukuruzni skrob), ako se sa dohranom iz bilo kojeg razloga počinje pre navršenih šest meseci.

Zvono za uzbunu

• Dete nasleđuje predispoziciju za razvoj celijakije, koja se javlja samo ako hrana sadrži gluten.


• Intolerancija na gluten može se razviti već tokom prve godine čim se u dohranu uvode žitarice (koje sadrže gluten), a to su obično proizvodi od pšeničnog brašna, zobne pahuljice i druge


• Veoma je značajno ako se pri uvođenju nove hrane kao što su kašice sa dodatkokm brašna (ili griza) javljaju poremećaji kao povraćanje, proliv i razdražljivost odojčeta. Ako dete ima bolove pri pokretima ruku i nogu, počinje gubiti na težini, javljaju se ekcematozne promene na koži, svakako se treba javiti pedijatru – moglo bi se raditi o celijakiji.

Analize koje se sprovode

• Pedijatar koji pregleda dete pri sumlji na celijakliju učiniće osnovne labaratorijske analize (krvnu slika, gvožđe i dr.) i potom uputiti malog bolesnika na dodatna ispitivanja dečjem gastroenterologu.


• Kako bi se potvrdila dijagnoza, potrebno je sprovesti određena ispitivanja koja će potvrditi radi li se zaista o celijakliji. Ponekad i crevne infekcije (posebno one koje uzrokuje lambila intestinalis) mogu dovesti do nepodnošljivosti (intolerancije) određene hrane uključujući igluten, a da se ne radi zapravo o celijakiji. Čim se infekcija ustanovi i izleči, stanje se normalizuje.


• Dijagnozu celijakije potvrđuje analiza krvi na antiglijadinska antitela. Ako je nalaz pozitivan, tj. utvrđeno je nažalost prisustvo antitela, pristupa se biopsiji creva koja tek daje konačnu dijagnozu celijakije.


• Putem male sonde koja se uvodi kroz detetova usta uzima se uzorak sluznice tankog creva i podvrgne detaljnoj analizi  izgleda crevnih resica, sadržaja enzima i drugo.

Kada se započinje lečenje?

• Jednom utvrđena dijagnoza celijakije znači odmah odstraniti i najmanje količine glutena iz detetovog jelovnika. Ponekad je gotovo čudesan učinak na dete vidljiv već za 15 dana jer dolazi do oporavka oštećene crevne sluznice odnosno crevnih resica. Uz dijetu bez glutena dodaju se i minerali npr. gvožđe i vitamini jer je dete koje pati od celijakije slabokrvno zbog manjka gvožđa.


• Roditelji dobijaju detaljna pismena uputstva za dijetu koju im daje pedijatar – gastroenterolog ili dijetičar, i pravila za ishranu koje ta dijeta sadrži treba se vrlo tačno pridržavati celi život.


• U svakom slučaju bez straha dete može dobiti jela od riže, kukuruza, krompira, soje jer ne sadrže gluten, a isto tako mesto bogato gvožđem je sveže voće i povrće.


• Na tržištu postoje posebni proizvodi bez glutena kao hleb, testenina, keks i kolači, a postoji i bezglutaminsko brašno. Svi ovakvi dijetalni proizvodi posebno su označeni specifičnim evropskim znakom koji ima i svaka mlečna formula (krug u kojem se nalazi precrtani žitni klas – što znači da ta hrana ne sadrži gluten).

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KIDS II DISNEY LJULJASKA/LEZALJKA WINNIE POO 60256

Slični postovi

Žutica nije bolest

Letnje bolesti dece

Šum ne znači bolest

Najčešće bolesti oka u letnjim mesecima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.