Online shop

Dijabetes kod dece

Dijabetes kod dece

Deca koja imaju tip 1 dijabetesa mogu sebi pomoći da ostanu zdrava tako što će paziti na sledeće četri stvari

• Redovno uzimaju insulin
• Hrane se zdravom hranom i poštuju plan obroka
• Redovno kontrolišu nivo šećera u krvi (glikemiju)
• Budu aktivni tako što će se igrati i redovno vežbati


Sprovoditi sve četri stvari odjednom može biti zbunjujuće jer je potrebno dosta stvari pamtiti. I kao što uvek kad nešto što nam se učini komplikovanim radimo, tako ćemo postupiti i u ovom slučaju. Napravićemo plan u kome ćemo sve zapisati. Svaka osoba sa dijabetesom i kako odrasla tako i dete treba da imaju sopstveni plan brige o dijabetesu.Ovaj plan pomoći će vama i vašim roditeljima da radite ono što će vam pomoći da ostanete zdravi, aktivni i da se dobro osećate. Vi, vaši roditelji i vaš zdravstveni tim zajednički treba da napravite vaš plan brige o dijabetesu. Praćenje tog plana daje vam informaciju kako da budete zdravi i izbegnete kasnije zdravstvene probleme.

Injekcije insulina
Uzimanje injekcija insulina važan je način da osobe sa tipom 1 dijabetesa kontrolišu količinu šećera u krvi. Organizam glukozu dobija iz hrane koju jedemo. Glukoza se krvlju prenosi do svake ćelije u telu. Kao što su baterije potrebne vašem CD vokmenu, tako i glukoza daje telu energiju da funkcioniše.Ali osobe koje imaju tip 1 dijabetesa ne mogu proizvesti hormon koji se zove insulin. Bez insulina, glukoza ne može ući u ćelije tako da ona ostaje u krvi i njen nivo raste. Kada neko ima povišen šećer u krvi može se jako bolesno osećati. Insulin je jedini lek koji može vratiti nivo šećera u krvi u normalne vrednosti kod osoba sa tipom 1 dijabetesa.Kod osoba koje nemaju dijabetes, pankreas proizvodi i u krv ispušta količinu insulina koja je potrebna da bi nivo šećera u krvi bio onakav kakav treba da bude. Ali osobe koje imaju tip 1 dijabetesa ne mogu proizvesti sopstveni insulin i potrebno im je da insulin dobiju injekcijom. Osoba koja ima dijabetes, takođe, mora znati koliko insulina treba da uzme i kada da ga uzme u zavisnosti od toga šta jede i šta radi. Gde ćete naći odgovore na ta pitanja? Naravno, u sopstvenom planu za brigu o dijabetesu.

Zdrava ishrana
Kao deo svog plana za brigu o dijabetesu, deca koja imaju dijabetes treba sa jedu raznovrsnu hranu kao i sva druga deca koja žele da budu zdrava. Ali kad deca sa dijabetesom pojedu više neke određene hrane moraju joj prilagoditi dozu insulina. Ugljeni hidrati, kao što je to hleb ili testenine više će povećati nivo glikemije u krvi.Neka deca mogu koristiti plan ishrane osobe sa dijabetesom. Ovaj plan omogućava da obroke, doručak, ručak, večeru i užine rasporedite pravilno i tako poboljšate regulaciju svog dijabetesa. Ovaj plan vas, takođe, podseća na grupe namirnica koje treba da uključite u vaš obrok i određuje količinu hrane koju treba da pojedete.I po ovom planu dozvoljeno je povremeno pojesti neku brzu hranu i poneki slatkiš ovu hranu treba izbegavati ako imate tip 1 dijabetesa. Svako ko se zdravo hrani treba da izbegava ovu hranu jer ako se često jede može dovesti do gojaznosti a kasnije i do mnogih zdravstvenih problema kao što su to, na primer, bolesti srca. Osobe koje imaju dijabetes već su u riziku od ovih problema.

Merenje glikemije
Merenje šećera u krvi (glikemije) jedini je način da proverite kako su usklađeni doza insulina koju ste dali i hrana koju ste pojeli. Većina dece sa dijabetesom kontrolišu svoju glikemiju glukometrima i to obično tri do četri puta na dan. Neka deca glikemiju određuju i češće od toga. Ovi aparatići rade tako što im je potreban jako mali uzorak krvi. Kada određujete glikemiju morate dobiti kap krvi ubodom u vrh prsta.


Održavanje glikemije u normalnim vrednostima dovešće do toga da se dobro i zdravo osećate. Takođe, manje je verovatno da u kasnijem životu imate probleme zbog dijabetesa. Vaš zdravstveni tim reći će vama i vašim roditeljima koji nivo glikemije treba da postignete i koliko često da je kontrolišete.

Biti aktivan
Deca sa dijabetesom treba da se igraju kao i sva druga deca. Fizička aktivnost važan je deo plana brige o dijabetesu i može pomoći da se izbegnu problemi u kasnijem životu. Ali nivo glikemije može se menjati tokom fizičke aktivnosti pa deca moraju znati kako da se nose sa tim.Vas zdravstveni tim može vam dati savete šta da radite pre, u toku i posle fizičkog vežbanja. Reći će vam šta da radite ako se ne osećate dobro tokom vežbanja. Ali sa pravom kombinacijom zdrave ishrane, merenja glikemije, uzimanja insulina aktivnosti moći ćete da budete aktivni i da se super osećate.Izvor: www.kidshealth.org

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • Clementoni kocke multiplay 12 - Frozen (41503)

  • Kocke mega konstruktor -Minions Veiculos- (38497)

  • Bebi pazle 1/4 (GLO05221)

Slični postovi

Dijabetes tipa 2

Dijabetes mellitus tip 1

Letnje bolesti dece

Šum ne znači bolest

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.