Online shop

Disleksija kod dece

Često se javljaju zbunjeni, štaviše očajni roditelji dece koja naoko bez posebnog razloga u školi postižu neuspeh. Uglavnom su to hiperaktivna deca, a uz to i inteligentna pa su kao takva problem i roditeljima i učiteljima.Ona jednostavno imaju svoj svet! Učiteljima će često delovati slaboumno, jer ne pokazuju interes za nastavu i tražiće prilagođeni program dok roditelji koji poznaju svoje dete takvo razmišljanje učitelja neće moći prihvatiti i dolaziće do nesuglasica.

U čemu je dakle problem?

Poreklo problema je u skoro svim slučalevima disleksija. Međutim, vas roditelje zanima kako delotvorno pomoći! Nema brzih ni lakih rešenja. Sve su to procesi koji traju i u koje morate uložiti veoma mnogo truda. Na temelju mog iskustva i promišljanja, disleksija može biti u vezi s hiperaktivnošću, dakle hormonalna, ili kao posledica ometenosti ili pedagoške zapuštenosti. Ako dete teško ili nepravilno izgovara pojedine reči, ono te reči neće moći ni pravilno napisati pa stoga govoru treba posvetiti posebnu pažnju.

 

No, disleksija je pretežno problem hiperaktivnih dečaka. S toga bih roditeljima savetovala da pročitaju knjigu Muški pol - ženski pol (autori David Jeffel i Anne Moir) koja će im mnogo toga objasniti. Između ostalog knjiga će pojasniti zašto je osmogodišnje školovanje primerenije devojčicama, dok dečaci na svoje dolaze u srednjoj školi.

Što je dakle činiti roditeljima?

Prvo , najvažnije je da učite zajedno s detetom, ali na način da mu gradivo pokušate prepričati kao priču koja će ga moći zainteresovati (istoriju), ne nad knjigom, učenje mora biti više igra i zabava!? (Danas mi je lako deliti savete, a bio je to vrlo mučan proces, nimalo zabavan). Iskusila sam vrlo dobro koliko je to teško, jer traži celodnevno angažovanje, a rezultati su nedovoljni za trud koji je uložen. Šalila sam se, žaleći se svojoj deci kako nikad nisam tako mnogo učila, a imala tako slabe ocene. Ipak, verujte mi, isplatilo se. Isplati se uložiti trud, biti uz svoje dete, razgovarati s njim, šaliti se...

 

Osim što ćete učeći s detetom i sami mnogo naučiti ili obnoviti zaboravljeno, čućete mnoge njegove zgodne i zanimljive misli. Deca vrlo brzo rastu, nemojte propustiti to vreme odrastanja, ugradite sebe u taj proces. Pročitajte njegovu lektiru, pomozite mu je sastaviti i diktirajte u pero uz obavezni razgovor o knjizi. Što se stranog jezika tiče (engleski jezik je bio u ovom slučaju) ja sam to rešila jednostavno. Deca rado gledaju TV, pa kad već gledaju, onda je najbolje da gledaju CARTOON NETWORK na satelitskoj TV, gde se crtani filmovi stalno vrte. Gledajući crtaće, hoće-neće, dete će usput naučiti engleski jezik.

Drugo , ohrabrujte dete! Ne dopustite da ga profesori obezvređuju. Moraćete ih uveriti da vaše dete pripada tipu deteta koje se doima da spava, probudiće se kad za to dođe vreme bez obzira na to kojim ga metodama budu pokušavali probuditi, a dete uveravajte da će ono s vremenom biti sve bolji i bolji đak. Važna je vaša vera da će ono zaista pobediti poteškoće koje ga muče, važna je i vaša ljubav i upornost da ga štitite i pomažete mu.

Treće , vrlo je važno da ne dolazite u sukob s profesorima. Oni vaše dete posmatraju u odnosu na drugu decu i donose zaključke. Njihova vam zapažanja i primedbe mogu samo koristiti. Katkad, ipak zaboravljaju da je svako dete mali kosmos, tj. jedinka jedinstvena i neponovljiva i nepredvidiva pa zato nastojte kod profesora stvoriti osećaj simpatije za svoje dete i saosjećanje za njegove probleme, a i vi sami šalite se s njime, umesto da ga korite i zahtevate da radi više i bolje.Na temelju vlastitog iskustva znam da je u ovoj fazi školovanja potrebna pomoć i vama roditeljima kako bi se uspeli snaći u tim životnim zamkama. Kako dete bude odrastalo i samo će htjeti i moći samostalnije raditi, a vi ga u tome podupirite i ohrabrujte. Škola često u svojoj marljivosti, ali i neznanju, može učiniti učenicima nepopravljivu štetu. Trebano se svi zajedno potruditi da, edukujemo učitelje da prihvate decu takvu kakva ona jesu, ne čineći nepotrebnim pritisak na njih.Izvor: www.izkruga.org

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Auto Sedište Safeguard Green & Beige 0-25kg (10070711661)

  • Auto sedište Cabriofix Earth Brown Maxi Cosi (61778980)

  • Auto Sedište Venture Blue Cute Bears 15-36kg (10070911859)

Slični postovi

Žutica nije bolest

Letnje bolesti dece

Šum ne znači bolest

Preventiva bolesti želuca i probavnog trakta

Najčešće bolesti oka u letnjim mesecima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.