Online shop

Dvogodišnje dete je "teško" na hrani

Deca znaju biti vrlo izbirljiva i “teška” na hrani, a posebno se to odnosi na dvogodišnjake. To je, naime period kad su deca izbirljiva i tvrdoglava, a problem je i to što roditelji često ne znaju kakve su potrebe deteta tog uzrasta.

 

Dete od dve godine jede manje od dojenčeta. To je sasvim logično, jer dvogodišnnjak raste sporije od bebe. Doduše, na kretanje troši više energije od bebe, ali zato mu treba manje kalorija za znatno sporiji rast. Zato mu i ne treba toliko hrane.

 

Nije nikakav problem i ako dete preskoči neki obrok – tražiće kad bude gladno. Sve dok je dete zdravo i raste normalno (što pokažu visina i težina prilikom pregleda, mada, čak i ako je težina nešto manja, nije problem ako je dete zdravo),  možete biti sigurni da jede dovoljno.
Jedan od mogućih problema u ovom uzrastu jeste da dete pije suviše mleka, pa onda nije dovoljno gladno za drugu hranu. Tada bi trebalo ograničiti unos mleka, što je najlakše postići tako što mu ga nećete davati iz flašice, nego iz čaše.

 

Što se flašice tiče, dete bi se u ovom uzrastu već trebalo odviknuti od njih i naučiti da koristi čašu ili šolju – preduga upotreba flašice deformira dečije zube. Pogrešno je terati dete da jede. Ono obično na to reaguje tvrdoglavošću pa problem postaje sve veći. U ovom periodu deca zahtevaju slobodu izbora, jednog dana jedu malo, sledećeg mnogo, danima traže da jedu istu hranu...


Sve ove faze su privremene i dokle god je dete zdravo, ne treba brinuti niti ga forsirati da „jede kao i sva ostala deca“. Naoružajte se strpljenjem i malo sačekajte – bubice će već proći.

 

Autor: Časopis Bebe&Mame

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • CBX hranilica Anaoki (68887)

  • CBX hranilica Anaoki (68894)

  • CBX hranilica Taima (68849)

Slični postovi

Zdrava ishrana

Ishrana dece u letnjem periodu

Letnja trovanja hranom

U dečijoj hrani pronašli insekte

Ishrana deteta od godinu dana

Uzimanje hrane tokom noći

Na hrani i pelenama ušteda 3.000 dinara

Gastroezofagusni refluks - vraćanje hrane iz želuca

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.