Online shop

Kada dete boli glava

Glavobolja je jedan od čestih simptoma kod dece. Učestalost joj je između 35 do 50% kod dece predškolske uzrasti te od 55 do 80% kod dece iznad petnaeste godine života.Smatra se da je odnos pre ulaska u pubertet na strani dečaka dok se u adolescenciji taj odnos menja na "štetu" devojčica zbog hormonske aktivnosti. Može se manifestovati već u prvim godinama života, a sve neugodnija postaje u školskom dobu.


Dokazano je da su prvi i peti razred osnovne te prvi razred srednje škole razredi u kojima je zabeležen povećan broj infantilnih glavobolja. Sklonija su im anksiozna i osetljiva deca, hiperaktivna i ona koja su u takmičenju sama sa sobom. Glavobolja pokazuje i elemente nasleđivanja pa se smatra da ako jedan od roditelja pati od glavobolje, verovatnoća da će i deca imati isti problem je oko 50%, odnosno 70% ako oba roditelja pate od glavobolje. Na glavobolju mogu uticati i roditeljski faktori (majke koje rade, dužina provedenog vremena u školi, rasprave roditelja), što povećava njezinu učestalost.


Oko 70% dece školskog doba barem jedanput godišnje oseti glavobolju, 40% ima ponavljajuće glavobolje dok oko 30% ima migrenu.

 

Iako je glavobolja relativno benigno stanje, čest je uzrok izostanka iz škole zbog čega je potrebno poboljšati kvalitet života dece. Nikada se ne sme zanemariti glavobolja kod dece te je, nakon pritužbe na glavobolju, potrebno uputiti dete lekaru primarne zdravstvene zaštite koji će ga, ako je potrebno, dalje uputiti na neuropedijatrijski pregled i obradu. Glavobolja je najčešći neurološki simptom kod dece i od njih je 4% tenzijskih dok su 21% njih migrene.


Postoje različite klasifikacije glavobolja. Kod dece praktična je podela na one koje se dele prema vremenu te prema karakteristikama bola.


Razlikujemo:
• 1. Akutnu glavobolju koja se pojavljuje kao samostalna pojava bez prethodnih sličnih smetnji. Može biti difuzna ili lokalizovana.
• 2. Akutna ponavljajuća glavobolja pojavljuje se povremeno uz postojanje razdoblja bez bola, a ako je praćena povraćanjem i mučninom, najčešće je reč o migreni.
• 3. Hronična progresivna glavobolja s vremenom se pogoršava prema učestalosti i težini. Tada je potrebna neurološka obrada.
• 4. Hronična neprogresivna glavobolja koja se pojavljuje učestalo, dnevno ili stalno, slabijeg je intenziteta.
• 5. Mešani tip udružuje akutnu ponavljajuću glavobolju (migrenu) i simptome neprogresivne hronične glavobolje.
Međutim dve od uobičajenih vrsta glavobolja od kojih deca pate su tenzijske glavobolje i migrene.

 

Izvor: www.zdrav-zivot.com.hr
Autor: dr. sc. Martina Šunić Omejc, dr med., spec. pedijatrije,

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Lino ljubimac na povodcu (8027)

  • Rastar R/C BUGATTI Veyron (RS07568)

  • Rastar R/C 1:14 Mercedes-Benz G55 AMG (RS02006)

Slični postovi

Četiri jabuke za zdravlje deteta

Kako pohvaliti dete?

Kada je vašem detetu potreban logoped?

Za bolji san beba

Kada dete može da ostane samo u kući?

Histerično dete

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.