Online shop

Kako pomoći asmatičnom detetu

Kako pomoći asmatičnom detetu

Prema većini istraživanja, kako naših tako i stranih stručnjaka,astma je vodeća hronična bolest kod dece od 2 do 5 godina starosti.  Nažalost, poslednjih nekoliko godina se sve više i više povećava procenat obolele dece  a smanjuje se i starosna granica malih pacijenata. Uglavnom je izazvana kućnim alergenima i čestim prehladama i virusima. Većina stručnjaka tvrdi da je kod   80 %  obolele dece  astma najčešće alergijska a neretko  praćena i alergijskom kijavicom.

 

Najčešći pokretači astme
Asmatični napad uglavnom pokreću infekcije disajnih puteva ili alergeni koji mogu doći iz vazduha ili hrane koje dete konzumira. Ipak, i ako je broj alergena veliki, uglavnom je virus izazivač asmatičnog napada. Teže oblike napada mogu izazvati alergeni kao što su polen cveća, trave i drveća, prašina, grinje, životinjska dlaka ali i alergeni ih hrane, kao što su, neki aditivi, gluten, netolerantnost na laktozu i sl.

 

U današnješnjem svetu, alergeni sa kojim se deca najčešće sreću su duvanski dim i zagađen gradski vazduh. Nekad i mi same-majke koje konstantno puše u trudnoći - povećavamo svojoj deci mogućnost da obole od ove sve prisutnije bolesti.

 

Pored svega ovoga, napad mogu izazvati trčanje ili neki veći fizički napori, hladan vazduh, klimatske promene, a u nekim slučajevima i stres.

 

Simptomi
Napad astme je praćen simptomima koji su  izazvani upalom, sužavanjem i blokadom disajnih puteva, a ti simptomi se manifestuju kao  škripanje i zviždanje u grudima, kašalj i otežano disanje.  Uglavnom se javlja u toku noći ili pred jutro.

 

Kako pomoći detetu koje ima asmatični napad
Pre svega, roditelji moraju znati da nema mesta panici u tom trenutku.  Na prvom mestu, detetu  treba obezbediti dotok  svežeg vazduha (otvoriti prozor i prineti dete). S obzirom da većina dece kao terapiju uzima inhalacione kortikosteroide, u tom slučaju prsnuti detetu u usta dozu iz pumpice ili ga inhalirati kapima i drugim lekovima predviđenim za inhalaciju putem električnog inhalatora. Nakon toga, poželjno je odvesti dete do prvog dežurnog dispanzera jer, u većini slučajeva, sama inhalacija nije dovoljna. Tamo će putem injekcije dobiti dodatnu terapiju koja će posle određenog vremena u potpunosti umiriti simptome.

 

Pored lekova koji uklanjaju simptome, postoje i oni lekovi koji se koriste kao preventiva ( Flixotide ,Singulair i sl.). Kombinacijom ove dve vrste lekova (nesteroidni antiinflamatorni lekovi i kortikosteroidi) , astma se može jako dobro kontrolisati i čak i sprečiti mogući napadi.

 

Moram da napomenem da je jako važno da se na dete ne gleda kao na teškog bolesnika jer je opštepoznato da i vrhunski sportisti žive sa astmom i normalno obavljaju sve aktivnosti vezane za njihovu profesiju, uobičajene aktivnosti u toku dana i sve ono što ih čini normalnim i srećnim ljudima.

 

Autor: Milena Diškov / saradnik portala MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Kolica za bebe Lorelli Bertoni Calibra 3 aquamarin ( 10020781741 )

  • CBX kolica Bimisi Flex - siva (68801)

  • Quinny kolica za bebe Zapp Xtra2 gray gavel (78909140)

Slični postovi

Nega astmatičnog deteta

Zviždeći bronhitis i/ili astma kod dece

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.