Online shop

Kako zaštititi dete od uboda insekata

To najprije zavisi o toga gde se nalazite. Komaraca ima na moru i na kopnu i teško se od njih zaštiti u područjima s puno vlage i zelenila.

 

Velik izazov za komarce i druge insekte koje privlači svetlo i toplota u večernjim satima, je izrazito tanka i topla dečja koža.

 

Mere mehaničke zaštite prostorija za spavanje (mreže na prozorima), uz primenu spreja protiv insekata (koji se primjenjuje sa zatvorenim prozorima i u prostoriji bez osoba, koju kasnije treba izvetriti bez paljenja svetla) dobra su zaštita.

 

Električne naprave koje omogućavaju isparavanje i otpuštanje insekticida moraju biti smeštene blizu otvorenih prozora.

 

Repelenti (izraz dolazi od engleske reči repel- odbijati) odbijaju insekte, a sadrže stvari koje ne škode koži i nisu toksične, a njihov učinak traje nekoliko sati. Dolaze u prodavnice kao losion, mleko sprej i nanose se na nepokrivene delove kože. Kod dece se primjenjuju nakon navršene treće godine, a koriste se proizvodi specifični za dečje doba koji su prilagođeni nežnoj koži.

A zaštita u prirodi?

Kada dete ide u šetnju ili se igra na livadi, treba ga oblačiti u odeću neutralnih boja – najbolje bež i belo jer ne privlači insekte za razliku od odeće jarkih boja. Treba misliti i na mirise. Dete koje je uredno i čisto lepo miriše, samo po sebi ne treba ga posebno namirisati ali često deca nose na sebi nešto od majčinog parfema i bolje je izbjegavati i ovu mogućnost. Zaslađeni napitak, pa i voda u čaši ostavljena na terasi ili dvorištu ili uz otvoreni prozor, privlače insekte posebno ose.

Koje su posledice uboda insekta?

To naravno zavisi od vrste insekta, ali i reakciji pojedinca. Neka su deca više osjetljivija na ubod od svojih vršnjaka.

 

Treba razlikovati dve vrste insekata: one koji sišu krv (komarci, muve, krpelj) te one koji izazivaju bolne ubode (pčela, osa, stršljen)

 

* Komarci izazivaju višestruke ubode i osetljiva deca osim svrabeža na mestu uboda mogu regovati burno: javlja se crvenilo i oteklina na mestu uboda. Ženka komarca bode i siše krv i tako dobija belančevine za svoja jajašca. Na mesto uboda unosi slinu koja sadrži stvar za sprečavanje zgrušavanja krvi (antikoagulans), a nadražuje kožu i otuda dolaze spomenute posledice uboda.

 

* Muve češće ubodu dete nego odraslu osobu. Na mestu uboda javlja se crvenilo i oteklina – zapravo je to obrambena reakcija organizma na stranu stvar.

 

* Krpelj. Za vreme igre u visokoj travi ili grmlju krpelj može preći na dete, a obično živi na šumskim sisavcima, ali se može nastaniti na kućnim ljubimcima (pas, mačka). Ubod nije odmah primetan. Na prvi pogled krpelj se može zameniti s mladežom. Mogući je prenosnik mikroorganizama kao: rikecije - uzročnika groznice (marsejska); spirohete - uzročnika hronične bolesti; Lymeska bolest (Lyme disease, boreliosis) i virusa, uzročnika krpeljnog encefalitisa. Prenos ovih bolesti koje spadaju u antropozoonoze prenose se sa životinje na čovjeka preko posrednika – vektora u ovom slučaju krpelja.

A nakon uboda pčele ose, stršljena?

Odmah posle uboda javlja se jaka bol. Nakon uboda pčele vidi se žaoka i pčela nakon uboda ugine, a žaoku treba odmah izvaditi jer iz nje izlazi otrov. Kod preosetljivih osoba koje su alergične na ubod insekta može doći do teške alergijske reakcije. Ose privlači jelo i piće koje im je dostupno, i vrlo je agresivan insekt čak i kad nije ugrožen. Posledica uboda je jak bol i oteklina. Slične posledice ima i ubod stršljena koji pripada istoj porodici insekata, a ubod je vrlo bolan.

Što učiniti nakon uboda?

Reakcija zavisi od vrsti insekta ali i mestu uboda. Tkivo oko očiju, gornje usne i mošnica reagovaće će znatno burnije nego druga mesta. Ima dece koja su vrlo osetljiva i na ubod komarca i javlja se znatna oteklina. Narodni lek je ulje lavande koje se stavlja na mesto uboda. Dobro je na mesto uboda staviti hladni oblog, a kreme koje sadrže kortikosteroide smanjiti će oteklinu i upalu. Zbog svrabeža često se koriste kreme s antihistaminicima, ali ih treba oprati prije izlaganja suncu jer može doći do neželjene reakcije kože (fotosenzibilizacija). Ako je svrabež vrlo jak, dete se grebe i može nastupiti neugodna gnojna infekcija kože (impetigo). Bol koju izaziva ubod pčele, osa ili stršljen ublažiti hladnom oblogom, ali dati i sredstvo protiv bolova na bazi paracetamola. Svakako skinuti žaoku pčele opreznim struganjem, a ne pritiskom.

Kako postupiti s krpeljom

Uveče, pre spavanja, dete treba potpuno svući i dobro pregledati kožu, posebno oko vrata, iza uha, u pazuhu, preponama – ukratko, svim toplijim mestima. Krpelj je vidljiv poput crne sitne tačkice: treba ga odstraniti. Preporuke koje su važile zadnjih godina se menjaju: postoji mišljenja da se mazanjem insekta uljem ili lakom za nokte može zbog njegovog grčenja ući više zaraznog materijala u telo. Može se pokušati vađenjem bez ikakvog premazivanja ili staviti gazu natopljenu alkoholom i pritisnuti kroz 5-7 minuta, zatim pokušati s vađenjem koristeći malu pincetu uz potezanje prema glavi u suprtonom smeru od kazaljke na satu. Važno je izvaditi ga celog, celoga jer njegove su rilce zabodeno u kožu. Ako to ne uspe i ostanu rilce insekta, biće manja šteta nego ga uopšte ne izvaditi. Ukoliko vađenje nije uspelo, javiti se lekaru što je potrebno u svakom slučaju. Lekar će nakon savetovanja s epidemiološkom službom znati šta učiniti: dati antibiotik protiv borelioze i/ ili vakcinaciju protiv krpeljnog encefalitisa, koje se mora sprovesti u roku,  što znači u prva 4 dana.

Alergija na ubod insekta

Poseban oprez je potreban za decu koja su alergična na ubod insekta jer vrlo lako može doći do opšte reakcije i teškog šoka. Ako je poznato otpre da je dete preosetljivo, roditelji moraju imati uvek kod sebe spreman pribor za prvu pomoć (igla i štrcaljka s adrenalinom koji se uštrca pod kožu) i dete mora što pre dobiti hitnu medicinsku pomoć. Ako su ubodi višestruki, čak ako dete i nije osjetljivo na otrov insekata mogu se javiti znaci kao povraćanje, nemir, pojačano slinjenje - što upućuje na trovanje.

Ako se insekt nađe u hrani ili napitku …?

Dete u svojoj živahnoj igri može zagristi hleb ili popiti sok u kojem se nalazi pčela ili osa. Takva je situacija vrlo opasna zbog uboda u sluznicu usne šupljine, koja se proširi prema dušniku i može zatvoriti disajni put. Prevencija ovakvog nemilog događaja od posobne je važnosti – zaštiti hranu i piće od insekata u dobro zatvorenim posudama. U slučaju da se to dogodi odmah potražiti lekarsku pomoć.

 

Prim. mr. sc. Ružica Duplančić – Šimunjak, dr. med. pedijatar
Izvor: Euroalba.com

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Multiprint koferče minnie (428669)

  • Multiprint set 36 flomastera paw patrol (579033)

  • Kreativni set GIGA BLOCK 5u1 - Minnie (AS27126)

Slični postovi

Zaštita od bakterija

Osipi

Da upala uva ne pokvari letovanje

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.