Online shop

Letnja trovanja hranom

Leto je godišnje doba koje sa sobom nosi i moguće opasnosti karakteristične za vrućine, kao što su dehidracija, toplotni udar, opekotine na koži pa i trovanja hranom.


Hrana koju redovno konzumiramo, zbog različitih uslova možepromeniti svoje osobine i postati opasna. Pojedine namirnice imaju veći rizik od trovanja hranom, kao što su jaja, meso, riba, mlečni proizvodi.


Visoke temperature i veliki stepen vlažnosti idealni su uslovi za rast i razmnožavanje patogenih bakterija – uzročnika trovanja hranom. Kampovanja, letovanja, izleti... ponekad se pretvaraju u pravi raj za bakterije, ljudima ostavljaju vrlo neugodne probavne smetnje, a deca su posebno osetljiva. Najčešći simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, bol u stomaku, proliv i povišena telesna temperatura. Simptomi zavise od uzročnika bolesti. Jednog i 36 sati nakon unošenja zatrovane hrane i mogu trajati nekoliko dana.Trovanja hranom mogu izazvati i teže komplikacije, posebno kod dece, pa već na prve simptome treba reagovati.Ukoliko se proliv javi kod novorođenčadi, odojčadi ili male dece, predstavlja ozbiljan simptom, jer deca u tom uzrastu lako mogu izgubiti tečnost i elektrolite, što dovodi do poremećaja opšteg stanja. Neke bakterije, kao većina salmonela, mogu se pod određenim uslovima vrlo brzo razmnožavati u hrani.

 

Do unakrsnog zagađenja hrane dolazi zbog zagađenja putem prljavih ruku, muva i drugih insekata ili štetočina koji dolaze u dodir sa hranom, ili kada čista namirnica dotakne zagađenu površinu ili pribor.
 

Opasnost od trovanja hranom se može smanjiti ako se poštuju neka osnovna pravila:

1. Održavanje čistoće površine za pripremu namirnica.

2. Lična higijena – pre pripremanja hrane, ruke dobro oprati, važna je čistoća pribora za jelo, naročito dečijih bočica.

3. Razdvajanje namirnica – sveže meso, živina i riba ne smeju biti zajedno sa namirnicama koje se termički ne obrađuju, kao npr. voće i povrće.

4. Pravilna termička obrada hrane – (naročito jaja, mesa, mleka ili njihovih prerađevina) uništava većinu bakterija koje mogu izazvati trovanje hranom. Prilikom pripreme živine i mesa potrebno je osigurati da njihov srednji deo dostiže temperaturu od 70 stepeni Celzijusa najmanje dva minuta.

5. Čuvnje namirnica na odgovarajućoj temperaturi sprečava rast i razmnožavanje mikroorganizama.

6. Sprečavanje ukrštene kontaminacije – prenošenja mikroorganizama sa namirnice na namirnicu zaražene površine, pribora ili ruku.

7. Pažljivo odlaganje otpada važno je za izbegavanje insekata, a otpad se ne sme naći u blizini hrane.
 

Važno. Pri pojavi bilo kojeg simptoma koji upućuje na trovanje dete obavezno odvedite lekaru i držite se svih instrukcija koje će vam on dati.

 

Izvor: Časopis Bebe&Mame

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Vegetarijanski obroci

  • Kalorije

  • Knjiga čime se to hrane "besmrtni"? Tajne japanske dugovečnosti

Slični postovi

Ishrana dojilja

Ishrana dece u letnjem periodu

Ishrana odojčeta po mesecima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.