Online shop

Najčešće bolesti oka u letnjim mesecima

Toplo vreme, duži  boravak  napolju, kupanje u moru, bazenu ili jezeru uzrokuju infektivna oboljenja  oka. Epidemijski keratokonjuktivitis je Očne infekcije najčešći oblik upale očiju. Ova zarazna  upala  vežnjače i rožnjače najčešće počinje na jednom oku. Simptomi kao peckanje, crvenilo, iritacija, se razvijaju brzo, za samo nekoliko dana. Dete se budi sa sekretom slepljenim trepavicama. Tokom sledećih par dana, bez obzira na higijenu, bolest se prenosi  i  na drugo oko.

 

Obično telesna temperatura nije povišena. Ako se primeti slabljenje vida, onda je reč o ozbiljnijoj upali i potreban je hitan pregled očnog lekara. Bolest može biti jako izražena, tako da pacijenti jedva gledaju, a sa druge strane može biti praćena samo diskretnim crvenilom. Mogućnosti lečenja nisu velike, jer je uzročnik adenovirus. Preporučuje se striktna higijena, koja uključuje odvojen peškir, jer je bolest  vrlo zarazna. Cilj lečenja je da se ublaže simptomi, ispira sekret i spreči bakterijska superinfekcija.

 

Najčešće se propisuju antibiotske kapi i masti. Samoinicijativna  upotreba lokalnih masti i kapi  sa kortikosteroidima, bez preporuke lekara, u početnom stadiju bolesti je opasna, jer može usporiti oporavak rožnjače i stvoriti neželjene komplikacije. Klasični oblik bolesti traje oko  2-4 nedjelje. U najvećem broju slučajeva prolazi bez komplikacija.Faringokonjuktivalna groznica slična je gore opisanoj bolesti, samo što je praćena povišenom temperaturom i simptomima od strane  respiratornog sistema. Leči se  kao i epidemijski keratokonjuktivitis, uz  simptomatsku  terapiju  za bolest organa za  disanje. Bazenski keratokonjuktivitis izaziva bakterija iz grupe hlamidija. U letnjim mesecima hlamidije su brojne u bazenima, moru, rekama. Simptomi su isti kao i kod gore navedenih bolesti. Na hlamidije se može terapijski delovati, ali je važna pravilna dijagnoza koju uglavnom postavlja oftalmolog.Herpetični keratitis izazvan je Herpes simpleks virusom, a najčešće pogađa samo jedno oko. Za ovo oboljenje karakteristična  je nesrazmera,  između relativno  malih subjektivnih tegoba i crvenila oka, i jako lošeg nalaza rožnjače. Iako se javlja tokom cele godine i on  je češći leti. Ovaj oblik keratitisa je i najozbiljniji, jer ako se ne leči ili ako se sa lečenjem ne počne na vreme može ostaviti trajna zamućenja rožnjače.Ova bolest je tipičan primer nužnosti oftalmološkog pregleda svake upale koja traje duže od 2-3 dana, jer greške u lečenju mogu biti opasne za oštrinu vida, a ponekad i za samo oko.


Bakterijski keratokonjuktivitisi su mnogo ređi nego virusni  i hlamidijski, ali su opasniji. Razvijaju se često posle virusnih upala ili manjih povreda rožnjače. Tokom samo nekoliko dana pojedine bakterije mogu izazvati opasna, gnojna oboljenja oka.  Upotreba kortikopreparata je kontraindikovana. Leči se antibiotskim mastima i kapima. Ako bolest traje više dana obavezan je pregled oftalmologa.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Kamion mega mak truck (293)

  • Igračke za kadu - Patkice (MS23448)

  • Set za pesak - kofica za plažu Blaze (37700)

Slični postovi

Žutica nije bolest

Letnje bolesti dece

Majke bolest prenose sinovima

Svetski dan dece obolele od raka

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.