Online shop

Naučite dete da diše pravilno

Većina mališana pre svega diše veoma učestalo. Za novorođenče je normalnoNaučite dete da diše pravilno – 50 udaha u minuti, za decu u prvoj godini života – 35-40 udaha, od 1 do 3 godine – 25-30 udaha, od 4-6 godina – 25 udaha u minuti kada dete miruje.

 

Osim toga, deca dišu plitko, povremeno nehotično zadržavaju udah ili izdah, remeteći ritam pluća i njihovu ventilaciju. Ovaj tip disanja se naziva površnim. Usled takvog disanja detetova pluća ne uspevaju valjano da se "provetre":  svež vazduh dospeva samo u spoljašnje delove pluća, dok njihov veći deo ostaje ispunjen praktično ne obnovljenom "atmosferom". A to je baš ono što je potrebno virusima gripa, bakterijama, kao i raznim alergenima!


U cilju kontrole disanja kod dece, napravljeni su specijalni kompjuterski programi pod nazivom BPV (biološka povratna veza s organizmom).  Rezultati dece testirane ovom metodom naprosto su neverovatni: kod 70% malih asmatičara otpada potreba korišćenja inhalatora i svi pokazatelji dolaze na normalu.

 

Takođe i vi sami možete da procenite kako rade pluća vašeg deteta.
Da li dete pravilno diše?
To nije teško proveriti. Stavite dete da udobno sedi i recite mu da sasvim opusti rameni pojas.

 

1. Pratite štopericom koliko vaše dete napravi  udaha i izdaha tokom jedne minute.
- Manje od 30 udisaja za dete od 1-3 godine i 25 udisaja za dete od 4-6 godina predstavlja odličan rezultat. Obično, tako dišu decu u odličnoj formi, trenirana deca koja se od najranijeg detinjstva bave sportom. S punim pravom možete da se ponosite svojim detetom: takvo disanje fizijatri smatraju ekonomičnim i efikasnim. Kada dete udiše vazduh punim plućima, njegova pluća se ispravljaju i zajedno s gornjim disajnim putevima postaju praktično popuno oporna na respiratorne infekcije i alergije. Takvu izvrsnu fizičku formu treba održavati.

 

- 30-35 udaha za dete od 1-3 godine i 25-30 udaha za dete od 4-6 godina – nije loš rezultat. Smatrajte da je dete dospelo u zlatnu sredinu – upravo tako diše većina praktično zdrave dece, koja jednom do dva puta godišnje "zakače" grip ili prehladu. Šansa da se izbegne infekcija biće veća ako dete naučite da diše pravilno i fiziološki celishodno.

 

- Više od 35 udisaja za dete od 1-3 godine i 30 udisaja za dete 4-6 godina – daje povod za uznemirenost. Pri površnom i učestalom disanju u pluća dospeva samo polovina udahnutog vazduha (ostatak ispunjava takozvani "mrtav prostor" – traheje i bronhije – i ne učestvuju u razmeni gasova); za obnavljanje plućne "atmosfere" to je očigledno nedovoljno!

 

Zato nije nikakvo čudo ako dete bukvalno ne izlazi iz prehlada. Štaviše, kod deteta koje diše na takav način, veći je rizik da oboli od asmatičnog bronhitisa i bronhijalne astme. Nađite uzrok koji detetu smeta da udahne punim grudima. Možda je razlog dugotrajno sedenje pogrbljenih leđa nad nekom igrom ili prekomerna telesna težina, sklonosti su ka prejedanju, povećano stvaranju gasova u crevima (meteorizam). Ako otklonite uzrok tog problema, i dete će znatno ređe bolovati.

 

2. Kontrolišite ritam disanja: korelacija udisaja i izdisaja, raspored pauza prilikom ovog ciklusa.
RITAM DISANJA. Produženi udisaj – pauza – kratki izdisaj – to je ritam kojim dišu zdrava deca, odlično fizički razvijena. Osećate kako dete samo što nije "raspalo"? Pomozite mu da uhvati dobar disajni ritam i da aktivira svoj odbrambeni sistem. Tako je uređen ljudski organizam: udah – podsticajni faktor, a izdah – faktor smirivanja.


Kratak energični udah – otegnuti izdah – pauza, ovaj ritam deluje kao tableta za smirivanje. Pomoću ovakvog načina disanja nervni sistem opušta mišiće, oslobađa se unutrašnje napetosti. Dete često uzdiše bez vidljivog razloga? To dečiji organizam diskretno opominje: vreme je da se napravi pauza, da se odmori, poleži, organizuje miran predah.


Nepravilan ritam – nedovoljno jasan, s povremenim zadržavanjem udaha ili izdaha, posebno u kombinaciji s površnim disanjem, višestruko povećava rizik od gripa, prehlade, astomatičnog bronhitisa i astme, kao i mogućnost da se na istoj osnovi mogu pojaviti i razna druga žarišta za upale – krajnici, sinusi, kao i unutrašnji organi.


Stvar je u tome da nepravilno disanje ne samo što otežava rad pluća, već dovodi i do poremećaja pratećih pokreta dijafragme, koji pri normalnom radu poboljšavaju i olakšavaju rad srca, aktiviraju krvotok u trbušnoj duplji. Izlaz je samo jedan – naučite dete da diše "naučno" pravilno!

 

Odredite na koji način zapravo diše vaše dete:
• uvlačeći i opuštajući stomak (trbušni tip)
• podižući i spuštajući grudni koš (grudni tip)
• mešajući jedno i drugo (mešovit tip).l
Trbušno disanje (dijafragmom) je najpogodnije za najmlađi uzrast – upravo tako treba da diše i malo dete. Zbog toga ga nemojte primoravati da nosi tesne farmerke, gaćice u hulahopke, tj. odeću iz koje je dete već izraslo i nemojte mu zakopčavati kaiš na poslednju rupicu.Vodite računa o tome da dete ne spava na stomaku, da ge ne steže lastiš na pidžami i da ne ostavlja ružičaste štrafte na njegovom telu, a još je bolje ako, ugledajući se na svoje pretke, svoje mezimce šaljete na spavanje odevajući ih u široke i dugačke noćne košulje. Ne zahtevajte od svog deteta da "uvlači" stomak – u tom slučaju se trbušni mišići bukvalno isključuju iz disajnog ciklusa, a ventilacija pluća se pogoršava.


Umesto toga možete zajedno s detetom da vežbate, učeći ga pravilnom trbušnom disanju.
Disajne vežbe treba raditi 3-4 puta svaku od njih dva puta dnevno u dobro provetrenoj prostoriji.
Raširite na pod prostirku za vežbanje i zatražite od deteta da legne na nju poleđuške, da stavi ruke pod glavu i blago savije kolena. Neka koliko god može napne trbušne mišiće i uvuče stomak energično izdišući vazduh, a zatim neka zadrži vazduh sve dok ne oseti potrebu da udahne. Sada je vreme da napravi udah uz učešće dijafragme, kao da puni stomak vazduhom (kao da naduva balon) i posle kraće pauze neka izdahne jako uvlačeći stomak.


Disanje grudima priroda je rezervisala za žene. Ali i deca i muškarci dok sede, takođe su prinuđeni da dišu na ovaj način. Najvažnije je da sam proces bude dobro uhodan, prema svim pravilima, zbog čega je neophodan trening.


Neka dete zamisli da je car svih životinja, zbog čega treba da zauzme pozu lava koji se odmara. Može da legne na stomak, ispruži noge, blago pridigne grudni koš i osloni se na dlanove i podlaktice. Sada treba da napregne mišiće rebara i lagano napuni grudi vazduhom. Zatim treba da zadrži disanje na nekoliko sekundi, a onda napravi kratak energični izdah, opuštajući napete mišiće i spuštajući grudni koš.


Zamolite lavića da zadrži vazduh na kratko, a kad poželi da napravi udah, ponovite zajedno s njim čitav ciklus od početka.

NAUČITE DETE DA DIŠE PRAVILNO!
Objasnite detetu: navika da diše na usta šteti zdravlju. Ona dovodi do poremećaja ritma disanja, refleksno ograničava kretanje grudnog koša i smanjuje ventilaciju pluća. Potpuno (mešovito) disanje u kojem istovremeno učestvuju trbušni mišići, dijafragma i međurebarni mišići, stručnjaci smatraju najzdravijim. Kada vaše dete nauči trbušno i  grudno disanje, pomozite mu da spoji te dve veštine.

 

1. Stanite zajedno s detetom uspravno, raširite noge u širini ramena i spustite ruke duž tela. Izdahnite vazduh i sačekajte dok se ne pojavi potreba da udahnete.

 

2. Brojte u sebi do 8, polako udahnite kroz nos, najpre kao da hoćete da usmerite vazdušnu struju u stomak (pri čemu se stomak blago ispupči), zatim širite grudi koš i podižite ramena. Obratite pažnju na kraju udaha stomak treba da bude blago uvučen.

 

3. Energično izdahnite istim redosledom: opustite dijafragmu i napregnite trbušne mišiće, uvlačeći stomak, opustite mišiće i spustite ramena.

 

4. Zadržite disanje, a kad budete morali da udahnete,  ponovite sve ispočetka.

5. Nastojte da dete vežba u slobodnom ritmu prilikom šetnji na svežem vazduhu.
- Važna pojedinost: kada se radi pun udisaj, glavu treba blago podići, a prilikom izdisaja je treba spustiti.
- Ujutru i preko dana radite tip punog disanja za aktiviranje: produženi udisaj (dok napravite 4-6 koraka), zadržavate dah (za dva koraka) i skraćeni izdisaj (za dva koraka).

Autor: Primarijus dr sci. med. Jelena Miletić. pedijatar

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Yugo drveni balans bicikl - plavi (035408)

  • Dečiji bicikl TZB41 14" ljubičast

  • Dečiji bicikl TZB41 16" ljubicast

Slični postovi

Naučite da tumačite bebin plač

Pet načina da naučite dete saosećajnosti

Naučite dete lepom ponašanju

Naučite svog mališana da voli zdravu hranu

Disanje novorođenčadi

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.