Online shop

Nega astmatičnog deteta

Vrlo je važno decu koja imaju astmu negovati pravilno, jer zbog suženih disajnih puteva ona mnogo teže proživljavaju astmatični napad od odraslih.Roditelji mogu učiniti puno kako bi detetu olakšali život s ovom bolešću disajnih puteva. Nekontrolisana ili nepravilno kontrolisana astma može izazvati nepopravljiva oštećenja.


Napad mogu izazvati alergeni, naporna telesna aktivnost, emocionalni stres ili bolest. Disajni putevi se tokom napada stežu i sužuju zbog:


* upale
* sakupljanja sekreta
* oticanja


Kako astma deluje na dete i roditelje?

Simptomi astme uključuju kašalj, šmrcanje, kratkoću udisaja ili teškoće s disanjem te osećaj stezanja u grudima. Noćni kašalj je karakterističan simptom astme kod dece čak i kada ne pokazuju ni jedan drugi simptom bolesti.

Drugi problemi povezani s astmom su:
* izostanak deteta s nastave
* izostanak roditelja s posla
* nedostatak zdravog sna zbog noćnog kašlja
* smanjena fizička aktivnost dece
Prilikom procene adekvatne nege za dete važno je uzeti u obzir težinu simptoma i posledice koje astma kod deteta ima na celu porodicu. Važno je utvrditi je li dete alergično na određene subjekte iz okoline te osluškivati disanje, voditi računa o promenama na koži deteta.

Lekovi
Kod astmatičnog napada važno je detetu omogućiti disanje odnosno ulazak kiseonika u organizam. Lekari obično malim astmatičarima propisuju bronhodilator ili pumpicu sa lekom koji nakon ihalacije otvara disajne puteve. Tu su i razni kortikosteroidi koji smanjuju upalu pa i lekovi koji sprečavaju hipoksemiju (smanjenu količinu kiseonika u krvi).
Lekar će vam takođe savetovati da detetu dajete puno tečnosti kako bi se sprečila dehidracija, te propisati lekove za razređivanje i izbacivanje nakupljenog sekreta u disajnim putevima.
Neke lekove dete će trebati uzimati na dnevnoj bazi, čak i kada simptoma astme nema, pa vodite brigu o tome da dete lekove uzima redovno.

Šta roditelji mogu još učiniti?
Važno je iz kuće ili stana ukloniti sve potencijalne alergene kao što su biljke i parfemi. Isto tako važno je dom održavati čistim, naročito od prašine i drugih sitnih čestica. Pomoći će i ugodna, smirena i topla atmosfera koja smanjuje uznemirenost i anksioznost dece. Smirene emocije i rutina povoljno deluju i uravnotežuju disanje deteta pa se smanjuje mogućnost pojave astmatičnog napada.Pozorno treba pratiti i kako dete podnosi propisanu terapiju lekovima kako se ne bi pojavile negativne nuspojave i redovito meriti plinove u arterijskoj krvi kako bi se detektovalo pogoršanje ili poboljšanje stanja. Nikako nemojte pušiti u blizini astmatičnog deteta i nemojte dozvoliti da drugi puše! Dobro je napraviti i plan delovanja u slučaju težeg napada astme i edukovati sve članove porodice, uključujući i drugu "zdravu" decu, kako delovati i šta učiniti.


I na kraju, život s astmom može biti itekako bogat, ispunjen i kvalitetan. Ne treba stvarati paniku i odgajati dete u uverenju da je slabije, krhko i obeženo bolešću. Uz uravnoteženu rutinu, zdravu okolinu i pravilnu negu, dete će uživati u svim čarima detinjstva i prihvatiti astmu kao još jedan od izazova koji uspešno rešava i kontroliše.Izvor: Health.google.com

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • LEGO MINECRAFT MUSHROOM (LE21179)

  • Lisciani slagalica minnie 2u1 slozi i oboji (31683)

  • MONTESORI EDUKATIVNA KUTIJA CUBES AND LOGIC LISCIANI

Slični postovi

Žutica nije bolest

Letnje bolesti dece

Zviždeći bronhitis i/ili astma kod dece

Šum ne znači bolest

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.