Online shop

Neizostavna spravica u kućnoj apoteci

Način merenja telesne temperature kod dece zavisi od starosnog doba deteta i spremnosti vašeg deteta za saradnju. Na vama je da odlučite da li i kada se obratiti lekaru nakon merenja temperature.
 

Pipnuli ste bebu i čini vam se da je toplija nego što bi trebala biti. Znate da biste joj trebali izmeriti temperaturu. Zvuči baš jednostavno, no vama se to dešava prvi put i sasvim je logično da se sučavate sa nekoliko pitanja na koja je potrebno što pre odgovoriti.
Koji tip toplomera koristiti? Da li je najbolji način merenja temperature stavljanje toplomera ispod pazuha? Da li se isti toplomeri mogu koristiti i kod beba i kod starije dece?

Tip toplomera
Do pre nekoliko godina živin stakleni toplomer je bio obavezni deo svake kućne apoteke. Danas su ovi toplomeri zamenjeni digitalnim. Uobičajeni digitalni toplomeri koriste elektronske toplotne senzore za merenje telesne temperature, najčešće za 30 sekundi i manje. Merenje telesne temperature pomoću digitalnih toplomera se može vršiti stavljanjem toplomera u usta, ispod pazuha i rektum.

 

Danas takođe postoje i digitalni toplomeri za merenje telesne temperature stavljanjem u unutrašnji ušni kanal. Ovi su toplomeri čak mnogo brži od uobičajenih digitalnih  jer se pomoću njih telesna temperatura može izmeriti za nekoliko sekundi. Na vama je da se opredelite. Ukoliko želite toplomer za celu porodicu, opredelite se za obični digitalni, ukoliko želite poseban za merenje temperature kod dece, naš vam je savet da se opredelite za digitalni toplomer pomoću kojeg se telesna temperatura meri stavljanjem toplomera u uho deteta. Bitna je dob deteta Odabir tipa toplomera kao i odabir načina merenja zavisi od još jednog faktora – starosti deteta.

Bebe do tri meseca – Za merenje telesne temperature kod novorođenčeta koriste se uobičajeni digitalni toplomer i merite temperaturu rektalno. Vrh toplomera namažite vazelinom. Bebu položite na leđa, podignite joj malo noge i stavite toplomer u bebin rektum. Ukoliko se beba opire, pokušajte ponovo. Toplomer držite u tom položaju dok ne čujete zvuk.

Od tri meseca do četiri godine – Za merenje temperature kod dece ovog doba možete koristiti toplomer koji se stavlja u uho, sledeći uputstva koja ćete dobiti uz toplomer. Možete takođe koristiti obični digitalni toplomer za merenje telesne temperature ispod pazuha ili za rektalno merenje.

 

Starije od četiri godine
Većina dece od četiri godine zna već držati digitalni toplomer ispod jezika. Jednostavno stavite toplomer ispod jezika i neka dete zatvori usta. Ukoliko je dete jelo ili pilo, morate sačekati barem 20 minuta pre merenja temperature na ovaj način. Ako dete ima problema sa disanjem na usta ili nos, bolje je temperaturu meriti stavljanjem toplomera ispod pazuha ili u rektum ili merenjem temperature stavljanjem toplomera u uho.

Tačnost varira
Rektalna temperatura je najpreciznija, pogotovo kod male dece. I merenje temperature stavljanjem toplomera u uho i usta je takođe tačno, pod uslovom da se vrši ispravno. Merenje temperature stavljanjem ispod pazuha je najnepouzdanije.Povišena temperatura je uobičajena naznaka bolesti, ali ne mora da znači nešto loše. U stvari, povišena temperatura predstavalja ključnu ulogu u borbi protiv infekcija. Ukoliko se i pored neznatno povišene temperature vaše dete normalno igra, spava i, pre svega u organizam unosi dovoljnu količnu telnosti, nema potrebe da je skidate.

 

Izvor: Časopis Bebe&Mame

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Inhalator kompresorski AL-50

  • Pumpica Baby Care za nos (1022021)

  • Pumpica za nos sa promenljivim vrhom i poklopcem (1022048)

Slični postovi

Opremanje bebine sobe

Spisak apoteka

Cveće i trave u maloj kućnoj apoteci

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.