Online shop

Nepodnošenje laktoze (netolerancija na laktozu)

Šta je netolerancija na laktozu?

Nepodnošenje laktoze (netolerancija na laktozu)

Nepodnošenje laktoze je nemogućnost ili nedovoljna mogućnost da se svari laktoza,šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Nepodnošenje laktoze uzrokuje nedostatak enzima laktaze, koji proizvode ćelije koje oblažu tanko crevo.

 

Enzim laktaza razlaže laktozu na dva prostija oblika šećera – glukozu i galaktozu, koji se zatim apsorbiraju u krv.   


Nemaju svi ljudi sa nedostatkom laktaze stomačne tegobe, međutim, oni koji imaju takve tegobe verovatno ne podnose laktozu. Većina osoba sa netolerancijom na laktozu može podneti određenu količinu laktoze u hrani.

 

Ljudi ponekad mešaju nepodnošenje laktoze sa alergijom na kravlje mleko. Alergija na kravlje mleko je reakcija telesnog imunog sistema na jednu ili više mliječnih belančevina i može biti opasna po život kada se konzumira i mala količina mleka ili nekog mlečnog proizvoda. Alergija na kravlje mleko se najčešće pojavljuje u prvoj godini života, dok se netolerancija na laktozu javlja češće u odraslom dobu.

Šta uzrokuje nepodnošenje laktoze?
Uzrok nepodnošenja laktoze najbolje je objasniti opisom kako kod osobe dolazi do nedostatka laktaze.
Primarni nedostatak laktaze razvija se tokom vremena i počinje otprilike nakon 2. godine života kada telo počinje proizvoditi manje laktaze. Kod većine dece koja imaju nedostatak laktaze, simptomi nepodnošenja laktoze javljaju se tek u kasnoj adolescenciji ili odraslom dobu.


Naučnici su identifikovali moguću genetsku vezu sa primarnim nedostatkom laktaze. Ovo otkriće može biti korisno prilikom budućeg razvoja genetskih testova radi utvrđivanja koji ljudi su na riziku od nepodnošenje laktoze.

 

Sekundarni nedostatak laktaze rezultat je oštećenja tankog creva do kojeg dolazi kod teških bolesti propraćenih prolivom, celijakije, Crohnove bolesti ili nakon hemoterapije. Ovaj tip nedostatka laktoze može se javiti u bilo kojem uzrastu, međutim, najčešći je u ranom detinjstvu.

Ko je na riziku od netolerancije na laktozu?
Nepodnošenje laktoze je često stanje koje se češće javlja kod odraslih osoba, sa većom učestalošću kod starijih odraslih osoba. Određene etničke i rasne populacije sklonije su ovom stanju, uključujući afro-amerikance, latino amerikance, američke indijance i američke azijate. Stanje najređe pogađa osobe severnoevropskog porekla.


Prevremeno rođene bebe češće pate od nedostatka laktaze pošto se nivoi laktaze ne povećavaju pre trećeg tromesečja trudnoće.

Koji su simptomi nepodnošenja laktoze?
Osobe sa nepodnošenjem laktoze mogu osećati nelagodu 30 minuta do 2 sata nakon unošenja mleka i mlečnih proizvoda. Simptomi variraju od blagih do teških, zavisno od količine unešene laktoze i količine koju osoba može podneti.

Česti simptomi uključuju:
• bol u stomaku
• nadutost
• gasove
• proliv
• mučninu

Kako se dijagnostikuje netolerancija na laktozu?
Netolerancija na laktozu se teško dijagnostikuje samo na osnovu simptoma. Ljudi mogu misliti da ne podnose laktozu zato što imaju stomačne tegobe; međutim, druga stanja, poput sindroma iritabilnog creva, mogu uzrokovati slične simptome. Nakon analiziranja medicinske istorije pacijenta i fizikalnog pregleda, lekar može prvo preporučiti eliminisanje mleka i svih mlečnih proizvoda iz ishrane pacijenta na kratki vremenski period da bi se utvrdilo da li će se simptomi povući. Da bi se prikupile dodatne informacije, potrebno je sprovesti i neke testove.

 

Sledeća dva testa najčešće se koriste za merenje stepena probavljanja laktoze:

Test daha na hidrogen.

Osoba popije napitak sa velikim udelom laktoze, nakon čega se analizira njegov/njen dah u redovnim intervalima da bi se izmerila količina hidrogena. U normalnim slučajevima, u dahu se može detektovati samo mala količina hidrogena, međutim, neprovarena laktoza proizvodi velike nivoe hidrogena. Pušenje i neki tipovi hrane i lekova mogu uticati na tačnost rezultata. O tome se pacijenti trebaju posavetovati sa svojim lekarom.


Test kiselosti stolice.

Test kiselosti stolice koristi se kod beba i male dece radi merenja količine kiseline u stolici. Nesvarena laktoza stvara laktičnu kiselinu i druge masne kiseline koje je moguće otkriti u uzorku stolice. U stolici može takođe biti prisutna glukoza kao rezultat nesvarene laktoze.

Pošto je nepodnošenje laktoze često kod beba i dece mlađe od 2 godine, zdravstveni stručnjak treba obratiti posebnu pažnju na utvrđivanje uzroka stomačnih tegoba.

Kako se tretira netolerancija na laktozu?
Iako se sposobnost tela da proizvodi laktazu ne može izmeniti, simptomi nepodnošenja laktoze mogu se umanjiti izmenama u ishrani. Većina osoba sa netolerancijom na laktozu može podneti određenu količinu laktoze u hrani. Postepeno uvođenje malih količina mleka ili mlečnih proizvoda može pomoći nekim osobama da se naviknu na laktozu i da se simptomi umanje. Često, osobe bolje tolerišu mleko ili mlečne proizvode kada ih uzimaju tokom obroka. 


Stepen promene koji je neophodan u ishrani zavisi od toga koliko laktoze osoba može uneti bez javljanja simptoma. Naprimer, jedna osoba može iskusiti teške simptome nakon male čaše mleka, dok druga može popiti veliku čašu bez pojave simptoma. Druge osobe mogu konzumirati jogurt i tvrde sireve, ali ne i mleko i druge mlečne proizvode.


Prehrambene smernice za Amerikance iz 2005. preporučuju da osobe koje ne podnose laktozu radije biraju mlečne proizvode sa nižim nivoima laktoze u odnosu na obično mleko, poput jogurta i tvrdog sira.


Osobe koje iskuse simtome i nakon promena u ishrani mogu u apoteci uzeti kapi ili tablete laktaze i koristiti ih prilikom konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda, što može pomoći da bolje tolerišu ovu vrstu hrane. Roditelji i negovatelji deteta koje ne podnosi laktozu trebaju slediti plan ishrane koji je preporučio detetov lekar ili nutricionista.


Nepodnošenje laktoze i unos kalcijuma
Mleko i mlečni proizvodi glavni su izvor kalcijuma i drugih hranljivih materija. Kalcijum je neophodan za rast i obnovu kostiju kod ljudi svih godina. Nedovoljan unos kalcijuma kod dece i odraslih može dovesti do krhkih kostiju i lomova kasnije u životu, tj. stanja koje se zove osteoporoza.
Količina kalcijuma koja je potrebna osobi za održanje dobrog zdravlja varira u skladu sa godinama. Preporučene količine prikazane su u tabeli 1.

Tabela 1. Preporučeni unos kalcija po starosnim grupama

Nemlečni proizvodi

Sadržaj kalcijuma

Rabarbara (rebarnara, reven ), smrznuta, kuvana, 1 šolja

348 mg

Sardine, sa kostima, 85 g

325 mg

Spanać, smrznuti, kuvani, 1 šolja

291 mg

Losos, konzervisani, sa kostima, 85 g

181 mg

Sojino mleko, neojačano, 1 šolja

61 mg

Pomorandža, 1 srednje veličine

52 mg

Brokula, sirova, 1 šolja

41 mg

Pinto grah, kuhan, 1/2 šolje

40 mg

Zelena salata, 1 šolja

20 mg

Tuna, bela, konzervisana, 85 g

12 mg

Mleko i mlečni proizvodi

 

Jogurt, sa aktivnim i živim kulturama, sa malo masti, s dodatkom D vitaminoma, 1 šolja

415 mg

Mleko, sa malo masti, sa dodatkom D vitamina, 1 šolja

285 mg

Žuti sir, 85 g

224 mg

Mladi sir, 1/2 šolje

87 mg

Sladoled, 1/2 šolje

84 mg

 

Koji drugi proizvodi sadrže laktozu?
Mleko i mlečni proizvodi često se dodaju prerađenoj hrani – tj. hrani koja je izmenjena preradom u cilju produžavanja njenog veka trajanja. Osobe koje ne podnose laktozu trebaju pripaziti na mnoge prehrambene proizvode koji mogu sadržati čak i male količine laktoze, poput:

• hleba i drugih testa
• palačinka, keksa i mešavina od kojih se prave
• prerađenih oblika hrane za doručak poput krofni, smrznute palačinke, tostova i dr.
• prerađenih žitarica za doručak
• instant pire-krompira, supa i napitaka za doručak
• čipsova i drugih prerađenih grickalica
• prerađenog mesa, poput viršli, kobasica, narezaka, salama i dr.
• margarina
• preliva za salatu
• tečnih i u prahu zamena za obroke na osnovi mleka
• proteinskih praškova i pločica
• slatkiša
• nemlečnih tečnih i u prahu dodataka kafi
• nemlečnih umućenih preliva

Proveravanje sastojaka na nalepnicama na proizvodima korisno je za utvrđivanje eventualnih izvora laktoze u prehrambenim proizvodima. Ako su bilo koja od sledećih reči navedene na nalepnici, proizvod sadrži laktozu:\

• mleko
• laktoza
• surutka
• sir
• mlečni sporedni proizvodi
• mleko u prahu
• nemasni suvi mlečni prah

Laktoza se takođe koristi u nekim lekovima koji se dobijaju na recept, uključujući kontracepcijske pilule, i lekovima bez recepta poput proizvoda za tretiranje stomačne kiseline i gasova. Ovi lekovi najčešće uzrokuju simptome kod osoba sa teškim oblikom nepodnošenja laktoze.

Zapamtite!
• Netolerancija na laktozu je nemogućnost ili nedovoljna mogućnost varenja laktoze, šećera koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima.
• Netoleranciju na laktozu uzrokuje nedostatak enzima laktaze, kojeg proizvode ćelije tankog creva.
• Nemaju sve osobe sa nedostatkom laktaze probavne probleme, međutim, one koje ih imaju verovatno ne podnose laktozu.
• Većina osoba koje ne podnose laktozu mogu tolerisati određenu količinu laktoze u prehrani.
• Osobe koje ne podnose laktozu mogu imati probavne tegove nakon kunzumiranja mleka i mlečnih proizvoda. Simptomi mogu uključivati stomačni bol, nadimanje, gasove, proliv i mučninu.
• Simptomi nepodnošenja laktoze mogu se umanjiti menjanjem prehrambenih navika.
• Osiguravanje dovoljne količine kalcijuma i D vitamina je od esencijalnog značaja za osobe koje ne podnose laktozu zbog smanjenog unosa mleka i mlečnih proizvoda. Mnoge hrane mogu obezbijediti kalcijum i druge hranljive materije koje su potrebne telu.
• Savetovanje sa lekarom ili registrovanim nutricionistom može pomoći prilikom planiranja uravnotežene prehrane u cilju obezbeđivanja odgovarajuće količine hranljivih materija – uključujući kalcijum i D vitamin – i minimiziranja probavnih tegoba. Zdravstveni stručnjak može utvrditi da li je potrebno uključiti vitamine i minerale kao dodatke prehrani.
• Mleko i mlečni proizvodi često se dodaju prerađenoj hrani. Stoga je korisno proveriti nalepnicu sa sastojcima da bi se utvrdilo da li određena hrana sadrži laktozu.

IZVOR: National Institutes of Health, februar 2010.
http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/lactoseintolerance/index.htm
http://www.judzks.ba

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Kaiševi za Prohodavanje Grey&Green (10010051252)

  • Kaiševi za Prohodavanje Grey&Violet (10010051265)

  • Kengur nosiljka Easia Black Denim Maxi Cosi (26507587)

Slični postovi

Mlečne formule - adaptirano mleko za bebe

Kada početi sa davanjem kozijeg mleka?

Da li posle svakog podoja izmlazati mleko?

Najčešće greške kod dojenja koje vode ka nedovoljnoj količini majčinog mleka

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.