Online shop

Noćno mokrenje

Noćno mokrenje može biti simptom ozbiljnog oboljenja, na svu sreću kod najvećeg broja dece to nije slučaj. To nikako ne znači da dete koje pati od ove pojave može kontrolisati noćno mokrenje ili da to radi namerno. Deca koja mokre u krevet nisu ni lenja, ni tvrdoglava, ni neodgovorna.
Tipovi noćnog mokrenja
Noćno mokrenje je pojava koja se najčešće može posmatrati kao problem koji se javlja tokom razvoja deteta. Postoje dva tipa noćnog mokrenja: primarno i sekundarno. Primarno podrazumeva kontinuirano noćno mokrenje koje najčešće počinje još u ranom detinjstvu. Dete koje pati od ovog tipa noćnog mokrenja mokri u krevet svake noći. Sekundarno noćno mokrenje se pojavljuje nešto kasnije.
Šta uzrokuje primarno noćno mokrenje?
Uzrok može biti jedan od faktora ili kombinacija nekoliko faktora:


• Dete ne može zadržati mokraću tokom noći
• Dete se ne može probuditi kada mu se mehur napuni
• U mehuru deteta se skuplja ogromna količina tečnosti tokom večernjih i noćnih sati
• Dete pati od poremećaja mokrenja tokom dana.


Ogroman broj dece po navici ignoriše nagon za mokrenjem i trpi mokraću jako dugo.
Šta uzrokuje sekundarno noćno mokrenje?

Svi roditelji mogu prepoznati karakteristične simptome odlaganja mokrenja, jer većina dece nastoji zadržati mokraću ukrštanjem nogu, izvijanje, stiskanjem i slično.


Sekundarno mokrenje, za razliku od primarnog, može biti jasan znak ozbiljnog zdravstvenog ili emotivnog problema. Dete kod kojeg je prisutna pojava ovog tipa mokrenja može imati i druge simptome kao što su nekontrolisana mokrenja tokom dana. Opšti uzroci sekundarnog noćnog mokrenja uključuju sledeće:


• Infekcija mokraćnog trakta
Upala i iritiranost mokraćnog mehura može uzrokovati boli ili peckanje tokom mokrenja, nemogućnost kontrole mokrenja i često mokrenje. Infekcije mokraćnog trakta kod dece mogu biti pokazatelj i drugih problema, kao što su neke anatomske anomalije.
• Dijabetes
Dijabetičari imaju visok nivo šećera u krvi. Organizam na to reaguje na način da pokušava pojačati izlučivanje mokraće iz organizma kako bi se oslobodio viška šećera. Često mokrenje je vrlo čest simptom dijabetesa.
• Anatomske anomalije
Anomalije u razvoju organa, mišića ili nerava koji su uključeni u sam proces mokrenja, mogu uzrokovati nemogućnost kontrole mokrenja, ali i neke druge probleme sa mokrenjem koji uglavnom rezultiraju pojavom noćnog mokrenja.
• Neurološki problemi
Anomalije u razvoju nervnog sistema, povrede ili oboljenja nervnog sistema mogu uzrokovati narušavanje neurološkog balansa koji je zadužen za kontrolu mokrenja.
• Emotivni problemi
Život ispunjen stresnim situacijama, koji se najčešće manifestuju svađama i neslaganjem roditelja kod dece može uzrokovati noćno mokrenje. I neke druge krupne promene u životu deteta, kao što su polazak u školu, takođe mogu izazvati ovu neugodnu pojavu. Deca koja su izložena fizičkom ili seksualnom zlostavljanju mogu reagovati na takve neugodnosti noćnim mokrenjem.


Da li je noćno mokrenje nasledno?
Po svemu sudeći, moglo bi se reći da noćno mokrenje ima odliku nasledne pojave. Obično se javlja kod dece čiji su roditelji patili od noćnog mokrenja u detinjstvu. Takva deca prestaju sa noćnim mokrenjem otprilike u dobu kada su prestali i njihovi roditelji.Autor: Mame&Bebe

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Keeeper noša Looney Tunes (8670-460)

  • Keeeper noša Football (8648-629)

  • Keeeper noša Mickey Mouse 8670-684

Slični postovi

Nekontrolisano mokrenje kod žena

Upiški se tokom igre

Još uvek kaki i piški u gaćice

Šta kada dete počne da piški u gaćice?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.