Online shop

Pad na glavu

Da, povrede glave mogu se desiti bez obzira na ogromnu brigu i pažnju kojom obasipate svoje dete. Ipak, u najvećem broju slučajeva nemate razloga za zabrinutost.Trauma glave je obo što brine većinu roditelja, ali svakako treba imati na umu da svaki pad ne znači neminovno neku ozbiljnu povredu.


Čelo, prednji deo glave i koža lobanje dobijaju velike količine krvi. To za posledicu ima obimna krvarenja ispod kože u slučaju bilo kakve jače povrede ovog dela tela. Ukoliko je krvarenje ograničeno na jedan deo glave, uzrokuje pojavu otekline koja neretko dobija oblik čvoruge, tzv. guščjeg jajeta. Lekari ga nazivaju hematom.


Treba imati na umu da veličina otekline nikako ne mora biti pokazatelj jačine povrede. Čak i manji udarci u glavu može rezultirati pojavom čvoruge. Da biste ublažili oteknuće, na ugroženo mesto  što pre stavite ledenu oblogu. Mada se oteklina najčešće povlači za nekoliko dana, promenjena boje kože na ugroženom mestu može se zadržati jednu ili dve nedelje (sedmice). Međutim, ukoliko ste ipak zabrinuti zbog povrede glave vašeg deteta, obavezno se obratite lekaru.


Naravno, ponekad se može desiti da udarac u glavom ili udarac glavom može biti toliko snažan da uzrokuje krvarenje u ili oko mozga. Ova vrsta krvarenja se nesme smatrati bezopasnom, jer može uzrokovati pritisak na mozak. Stoga vam savetujemo da se obratite lekaru ukoliko nakon povrede glave deteta uočite bilo koji od navedenih simptoma:

• Glavobolja

• Nezainteresovanost

• Gubitak ravnoteže

• Povraćanje

• Gubitak svesti

 

Mada konfuzija verovatno nije povezana sa pojavom hematoma, obavezno se obratite lekaru ukoliko uočite kod svog deteta gubitak pamćenja ili konfuziju nakon povrede glave.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

Slični postovi

Sportovi za decu

Uticaj sporta i fizičke aktivnosti na razvoj dece

Zašto su važani timski sportovi za decu

Kako izbeći povrede na igralištu?

Kako odabrati igračke prema uzrastu deteta

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.