Online shop

Palo je na pod, pa završilo u ustima mališana

Profesor na Univerzitetu San Diego State University, Scott Kelley, bacao je kuvane mrkvice i dečje bočice po podovima više domova i testirao koliko se klica i bakterija na njih uhvatilo za pet sekundi. Tako je otkrio da pravilo pet sekundi koje kaže da se nešto što je palo na pod ali je podignuto u roku od pet sekundi, može poesti - jednostavno ne stoji i nije istinito. Sve što je bacio na pod, u periodu od pet sekundi na sebe je privuklo značajnu količinu bakterija i klica.

 

"Želeli smo saznati da li ima istine u teoriji da bakterije trebaju neko vreme da se uhvate za površinu namirnice ili predmeta koji su pali na pod", stoji u izveštaju profesora Kelleyja te dalje navodi: "Nažalost, svi mi koji smo uzimali u obzir to pravilo, sada znamo da je to totalni mit, jer pet sekundi je sasvim dovoljno vremena".


Ono što ga je iznenadilo su razlike između površina na koje hrana i predmeti padaju, a obzirom na bakterijsku agresivnost. Ispada da je mrkvica više bakterija pokupila kada je pala na kuhinjsku radnu površinu nego na parket ili tepih, dok su čašice i bočice najviše bakterija pokupile na sedištu stolica.

 

Ako se bakterije nalaze u domu, one će se uhvatiti za gotovo sve što je palo ili stavljeno među njih.
Navike u domaćinstvu najčešće se svode na praksu da će ljudi pojesti nešto što je palo na kuhinjski pult ili stolicu, ali ne i ako je palo na pod ili tepih. No, čini se da nema razlike u količini i podložnosti bakterijama.


Rešenje je temeljito čišćenje kuhinjskih površina, stolica i stolova, po mogućnosti sa sredstvima koja uništavaju bakterije, ali ne sadrže otrovne stvari.


Tako su istraživanja pokazala da gumene bombone, hleb ili salama koji su pali na pod mogu pokupiti bakteriju Echerichiu coli ili salmonelu. Stoga se roditeljima preporučuje da pripaze šta im deca kupe s poda i stavljaju u usta i da zaborave na pravilo pet sekundi.

 

Izvor: parentdish.com

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Pertini Kofer alat

  • Pertini igračke - parking garaža 4252 (16634)

  • Pertini igračke - salon pet princeza (14312)

Slični postovi

Zaštita od bakterija

15 saveta o igračkama

Bakterije u urinu (escherichia coli, proteus mirabilis)

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.